Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1205865_0001.png
1205865_0002.png
1205865_0003.png
1205865_0004.png
1205865_0005.png
1205865_0006.png
1205865_0007.png
1205865_0008.png
1205865_0009.png
1205865_0010.png
1205865_0011.png
1205865_0012.png
1205865_0013.png
1205865_0014.png
1205865_0015.png
1205865_0016.png
1205865_0017.png
1205865_0018.png
1205865_0019.png
1205865_0020.png
1205865_0021.png
1205865_0022.png
Statusskema for anbefalinger i udvalgsrapportenRetspsykiatri – kvalitet og sikkerhed,December 2012

Anbefaling 1:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at regionerne med afsæt i de af Sundhedsstyrelsen Regionerne.udpegede regionsfunktioner styrker og understøtter hovedfunktionernes Indgår som en del af regionernes almindelige psykiatriplanlægningretspsykiatriske behandlingsarbejde.

Status i regionerne

Region HovedstadenI Region Hovedstaden harPC Sct. Hans og PC Glostrupregionsfunktionirets-psykiatri.For at styrke behandlings-arbejdet i hovedfunktionerneer der etableret kompetence-center for retspsykiatri, derbl.a. skal udbrede viden om”bestpractice”.Region SjællandRetspsykiatrien i RegionSjælland samles i Slagelseiforbindelse med byggeriet afdet nye psykiatrisygehus.Dermed samles regions- oghovedfunktionerirets-psykiatrien i Region Sjæl-land i 2014.Region SyddanmarkRegion Syddanmark samlerdet retspsykiatriske behand-lingsarbejde i Middelfart,hvorfra både regions- oghøjtspecialiserede funktionervaretages i 2013.I forhold til de ambulantepatienter varetages opgavenallerede.Region MidtjyllandDer planlægges nyt netværk(Retspsykiatrisk forum) medrepræsentanterfradenspecialiserede retspsykiatriog almenpsykiatri i regionen.Region Midtjylland harudvidet de opsøgende teamsforankretidetospecialiserederetspsykia-triske funktioner, der bl.a.understøtterbehandlings-indsatsen i hovedfunktioner.Region NordjyllandRegionenhar én retspsyk.afd. med regionsfunktion.Retspsykiatri er opprioritereti almenpsykiatrien med 12sengepladseriÅlborg.Lignende overvejelser påBrønderslevPsykiatriskeSygehus.Regionsfunktion samarbejdermedhovedfunktionogB&U-psykiatrien via centralvisitationforretsligepatienter,hvorsåvelvisitation som principper forbehandlingsarbejdet drøftes.Regionsfunktionenunder-støtter hovedfunktionen vedundervisning og konsultativbistand.

Anbefaling 2:

Udvalget anbefaler, at regionerne etablerer én klinisk kvalitetsdatabaseindenfor det retspsykiatriske område, aftaler en ensartet praksis for kodningog indberetning af retslige forhold i Landspatientregisteret samt atabsenteringer registreres ensartet og opgøres årligt.

Ansvarlig:

Danske Regioner.Arbejdet er forankret i regi af den eksisterende erfa-gruppe om registreringpå psykiatriområdet. Kodning og afgrænsning af målgruppen er til høring ierfa-gruppen. Registrering og indberetning indgår i kommende benchmark-rapport for 2011.

Status i regionerne

Region HovedstadenAbsenteringerregistreressom utilsigtede hændelser oganalyseressomsådan.Regionens retspsykiatriskedatabaseindeholderoplysninger om retsligeforanstaltningerogkarakteren af denne.
Region SjællandDerforetagesensartetindberetning og registreringafabsenteringer.Absenteringerregistreresogsåsomutilsigtedehændelser og analyseres somsådanne. Der udarbejdeshandleplan med henblik pålæring og forebyggelse afRegion Hovedstaden vil gentagelse.opfordre til etablering af ennational klinisk kvalitets-database.
Region SyddanmarkEnsartet registrering ogårligeopgørelseroverabsenteringer er igangsat iRegion Syddanmark.
Region MidtjyllandRegionMidtjyllandiværksatte i marts 2011 ensystematisk registrering afabsenteringer(rømninger,undvigelser og udeblivelser)fra psykiatriske afdelinger.
Region NordjyllandEnsartet registrering ogårligeopgørelseroverabsenteringer er igangsat jf.de nationale definitioner.I Retspsykiatrisk Afdeling Eforventesprimo2012fremadrettet (og lidt senerebagudrettet)registreringvedrørendemental-observander i en database,som svarer til database iRisskovogRetspsykiatrisk Klinik.
Danske Regioner har på vegne af regionerne rettet til henvendelse til Sundhedsstyrelsen og sidenhen Statens Serum Institut i både 2011 og 2012 medanmodning om, at der oprettes SKS-koder i Landspatientregistret for absentering for retspsykiatriske patienter. Anmodningen er endnu ikke imødekommet.Konsekvensen er, at regionerne ikke har et samlet billede af antallet absenteringer, og at registreringerne ikke foregår på et ensartet landsdækkende ogsammenligneligt grundlag. Danske Regioner er uforstående overfor de manglende SKS-koder.

Anbefaling 3:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at der nationalt og regionalt prioriteres midler til analyser Staten og regionerneog forskning i sindslidendes kriminalitet, domstolenes praksis samt forskningi kriminalitetsforebyggende tiltag.

Status i regionerne

Region HovedstadenRegionHovedstadensKompetencecenterforretspsykiatri er forpligtet tilat forske.Centret påtænkerbl.a.atudvikledeneksisterende retspsykiatriskedatabase med henblik på, atdatabasenkandannegrundlag for fremtidigeforskningsprojekter.Der er aktuelt et ph.d.-studieinden for retspsykiatri ogRegionHovedstadensPsykiatri deltager endvidere i§16 undersøgelsen forankretved Retspsykiatrisk Kliniksamt §69 undersøgelsenforankret i Region Midt.Region SjællandRegion SyddanmarkRetspsykiatrisk forskning er Region Syddanmark haret af Psykiatriens 4 særligt forskning i retspsykiatri, ogprioriteredeområdet prioriteres fortsat.forskningsområderiPsykiatriens forskningsstra-tegi 2011-14Region MidtjyllandPsykiatri- og socialledelsenhar besluttet at afsætte midlertilforskningidetretspsykiatriske område samtvil anmode RetspsykiatriskAfdeling i Risskov omsammenmedlærestolsprofessoren ogmedinddragelse af retspsykiatriskafsnit i Viborg at udarbejdeen forskningsstrategi forområdet.Endvidere er det medforskningsstrategienforregionspsykiatrien i RegionMidtjylland besluttet, at derpå sigt skal tilknyttes enprofessor til Afdeling forretspsykiatri, AUH Risskov.Region NordjyllandPsykiatrieniRegionNordjyllandprioriterergenerelt forskning højt,herunder også indenforretspsykiatrien.Region Nordjylland er viaRetspsykiatrisk Afdeling Eaktueltinvolveretiundersøgelse af § 16-omfattedepatienterisamarbejdemedRetspsykiatrisk Klinik ogmed deltagelse af læger forRegion Hovedstaden -samten undersøgelse af § 69omfattedepatienterisamarbejdemedmentalobservationscentrene(Risskov, Middelfart ogRetspsykiatrisk Klinik).

Anbefaling 4:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at regionerne formulerer standardiserede sikkerhedskrav Regionerne/Danske Regioner.for de retspsykiatriske afdelinger, med bistand fra Kriminalforsorgen ogeventuelt andre relevante aktører. De standardiserede sikkerhedskrav kunneeksempelvis relatere sig til perimetersikring og den eksterne sikkerhed såsomhegn, sluser, sikkerhedszoner, udstyrsstandarder m.v. og udarbejdelse aftjeklister.
En arbejdsgruppe sammensat af repræsentanter fra alle regioner har udarbejdet anbefalinger til standardiserede sikkerhedskrav og identificering af områder,hvor standardisering er relevant og hensigtsmæssigt. Arbejdsgruppen har i forløbet trukket på relevante eksterne aktører, herunder Kriminalforsorgen ogDansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI).Udvalgsarbejdet har resulteret i 11 konkrete anbefalinger til den statiske sikkerhed såsomhegn, vinduer, sluser m.v. på de specialiserederetspsykiatriskeafdelinger. De 11 konkrete anbefalinger, der udspringer af en række principper vedrørende følgende; tolags-sikring, første sikringslag, herundervinduesglasog døre, andet sikringslag, herunder hegn, mure og andre bygningsdele, perimetersikring, låsesystemer, sluser, proceduresikkerhed og endeligvidensdelingog læring på tværs.Anbefalingerne retter sig mod de specialiserede retspsykiatriske afdelinger, hvorkravene til sikkerheden er høj, og anbefalingerne skal – i videst muligtomfang -kunne implementeres i eksisterendebyggeri, såvel som i nybyggeri. Der er tale om minimumskrav,således at der kan tages højde for prioritering afressourcer og deneksisterende bygningsmasse.

Anbefaling 5:

Udvalget anbefaler, at regionerne foretager en bygningsmæssig gennemgangaf de retspsykiatriske afdelinger og af sikkerhedsprocedurer og arbejdsgange,med henblik på løbende at vurdere, hvordan sikkerheden kan optimeres ogmed henblik på opfyldelse af kravene til standardisering.

Ansvarlig:

Regionerne.Den anbefalede gennemgang sker som opfølgning på arbejdet vedr.standardisering.

Status

Region HovedstadenDerforetagesløbendebygningsmæssiggennem-gang af de retspsykiatriskeafdelinger og af sikkerheds-procedurer og arbejdsgange.Senest er der på PC Glostrupopsat nyt særligt flugtsikrethegnmedautomatiskbelysning (4 m højt medudhæng)samtnytelektronisk låsesystem.Byggeri af ny retspsykiatripå PC Sct. Hans indtænkeranbefalinger fra kommenderapport om standardiseredesikkerhedskravfortilretspsykiatrien, forår 2012.Region SjællandDer foretages løbende evalu-ering af de retspsykiatriskebygninger mhp. sikkerheden,og sikkerheden vil bliveoptimeret i forbindelse medbyggerietafdetnyepsykiatrisygehus i Slagelse.Region SyddanmarkI Region Syddanmark er derforetaget en bygningsmæssiggennemgang i forbindelsemed byggeplanlægningen ogopfølgningtidligerepatientflugt. Som følge herafetableres alarmer og lysinden udgangen af 2011.Region MidtjyllandRetspsykiatrisk afdeling iRisskov og retspsykiatriskafsnit i Viborg gennemførte iforåret2010enbygningsmæssiggennem-gang i forhold til den statiskesikkerhed samt en gennem-gangafarbejdsgange,procedurer og rutiner.Byggeri af ny retspsykiatri i Retspsykiatrisk afdeling iRegion Syddanmark tager Risskov fik i september 2010højde for optimering af hjælp fra Kompetansecentersikkerheden.for sikkerhets-, fengsels- ogrettspsykiatri i Bergen til engennemgang af arbejds-gange,procedurerogrutiner.Anbefalingernefragennem-gangeneimplementeres løbende.Region NordjyllandRegionen har foretaget enbygningsgennemgang af deretspsykiatriskeogdelukkede sengeafsnit. Somfølger er belysning øget ogder er nu sikkerhedsglas ibesøgsstue mm).Der igangsættes projekt medskalsikring, som dels består iadgangskontrolsystem vedalle døre udenfor normalarbejdstid (er implementeret)dels videoovervågning at etudsnit af udvendige arealerog knudepunkter. Imple-menteret første halvår 2012.Yderligere er fastsat instruksvedrørendefølgeafpersonale i forbindelse medudgang til rygegård/have.

Anbefaling 6:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at der i tilfælde af absenteringer gennemføres audits, så Regionerneomstændighederne omkring absenteringen bruges til læring med henblik påat undgå lignende hændelser.

Status

Region HovedstadenAbsenteringer behandles iRegionHovedstadensPsykiatri som utilsigtedehændelser og der udføresanalyse af absenteringer, påsamme baggrund, som vedøvrige utilsigtede hændelser.RHP har i 2010 udført enfokuseretLederensPatientsikkerhedsrunde på deretspsykiatriske afsnit medhenblik på at forebyggeabsenteringer. I tilknytningtil Patientsikkerhedsrundenblev der udarbejdet konkretehandleplaner på området.Region SjællandRegion SyddanmarkAbsenteringer behandles som Absenteringerbehandlesutilsigtede hændelser og som en utilsigtet hændelseanalyseres som sådanne. Der og følges nøje.udarbejdes handleplan medhenblik på læring ogforebyggelse af gentagelser.Region MidtjyllandDer skal i dag gennemføresaudits i forbindelse medrømninger fra sengeafsnit(utilsigtede hændelser), derindrapporteres til DanskPatient Sikkerheds DatabaseRegion NordjyllandVed absenteringer følges opsom en utilsigtet hændelse.Der gennemføres kvalitativehændelsesanalysemedhenblik på fremadrettedekvalitetstiltag

Anbefaling 7:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at vidensopsamling om byggeri i retspsykiatrien, Danske Regioner og regionerneherunder identificering af bedste praksis nationalt og eventuelt internationalt,indgår i regionernes projekt vedr. systematisk videndeling omsygehusbyggeri.Psykiatrien indgår i projekt vedrørende vidensdeling om sygehusbyggeri, og der er etableret erfa-gruppe om psykiatrisk sygehusbyggeri.Formålet med projektet om systematisk videndeling i sygehusbyggeri er, at regionerne i fællesskab opsamler, deler og udvikler viden om centrale elementer isygehusbyggeri. Hvor det er hensigtsmæssigt, skal projektet være med til at skabe fælles løsninger i de nye sygehusbyggerier. Projektet har nu været i gang iknap to år. Projektet ledes af en styregruppe, der består af repræsentanter fra regionernes centrale byggeorganisationer og direktionskredse samt DanskeRegioner.Som opfølgning på økonomiaftale 2013 har Danske Regioner udarbejdet en oversigt over forventede resultater og fælles initiativer, som regionerne harigangsat i projektet om videndeling i sygehusbyggeri. Oversigten omfatter en beskrivelse af initiativer og eksempler, der indebærer ensartede, evt. fællesløsninger, herunder indkøb mv. Oversigten er fremsendt til sundhedsministeriet den 20. december 2012.Der er den 18. december 2012 afholdt en workshop om it og automatisering i sygehusbyggeri.Workshoppen havde til formål at identificere et antal fællesregionale initiativer om it og automatisering, som kan være med til at optimere driften og øge kvaliteten i de nybyggede sygehuseSom en del af projektet om videndeling i sygehusbyggeri relancerede Danske Regioner i foråret 2012 portalenwww.godtsygehusbyggeri.dk.Formåletmedrelanceringen er at skabe større åbenhed om og overblik over regionernes arbejde med sygehusbyggerier for at:Øge deling af viden mellem regioner og byggeprojekter.Skabe et aktuelt overblik over sygehusbyggerierne, deres status og anden relevant information.Gøre det nemmere for omverdenen, herunder det private erhvervsliv, at følge med i byggerierne.Formidle rammer og vilkår for sygehusbyggerierne, så de forskellige aktører i omverdenen kan få indblik i sygehusbyggerierne.www.godtsygehusbyggeri.dkkan man få et aktuelt overblik over og indblik i de igangværende sygehusbyggerier i Danmark. Regionernes ogbyggeprojekternes nyheder om sygehusbyggeri overføres automatisk tilwww.godtsygehusbyggeri.dkviaRSS.

Anbefaling 8:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at der levnes økonomisk råderum til, at forbedringer af Danske Regioner/ regionernede retspsykiatriske bygninger kan realiseres.

Status

Region HovedstadenRegion Hovedstaden harprioriteret midler og fået ca.25mio.kr.frafinanslovspulje til anlægsløfti retspsykiatrien. Midlerne eranvendt til ombygning ogsikringaflukkedesengeafsnit,sikringafudearealer, forbedring afalarm- og overfaldssystemer,indkøb af aktivitetsudstyr ogbygningafaktivitets-tilbygningfirepsykiatriske centre.Region SjællandMed etableringen af særligtafsnitforvaretægts-surrogatanbragte i Vording-borg (Afsnit S7) er de fysiskeforhold for denne gruppepatienter forbedret in-denforde rammer det ældre byggerigiver mulighed for.Derudover etableres der -som nævnt andre steder iskemaet-etnytpsykiatrisygehus i Slagelse,der også kommer til atindeholderetspsykiatri,herunderogsåennysikringsafdeling.Region SyddanmarkRegion Syddanmark harprioriteretmidlertilforbedring af retspsykiatriskebygninger. Byggeri er igang.Region MidtjyllandRM har i de seneste år søgtat renovereogsikrebygningerne dels i Risskov ibådebørne-ogungdomspsykiatrien,Retspsykiatrisk Afdeling ogdels i RegionspsykiatrienViborg.SærligtbygningerneiRisskov bærer dog præg af atværeutidssvarendebygningsmæssige rammer.Region NordjyllandRegion Nordjylland harprioriteret midler samt fåetsatspuljemidler til forbedring(herunder sikkerheden) afretspsykiatriske bygninger.Der er endvidere prioriteretmidler til forbedring affysiske rammer til brug foraktivitet (der er opført enaktivitetspavillontilretspsykiatrisk afdeling).

Anbefaling 9:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at regionerne etablerer en graduering af sikkerheden på Regionernede retspsykiatriske afdelinger.

Status

Region HovedstadenI Region Hovedstaden er deren graduering af sikkerhedenderetspsykiatriskeafdelinger ved at der både eråbne og lukkede sengeafsnit.Der er ikke på nuværendetidspunkt en graduering afsikkerheden inden for det,derbetegneslukkedesengeafsnit,daretspsykiatriskepatienterbåde skal kunne behandles ialmenpsykiatrien og på despecialiserederetspsykiatriske afdelinger(PC Sct. Hans og PCGlostrup).Med kvalitetsfondsprojektetpå PC Sct. Hans skabes dermulighed for en gradueringvia fleksibel indretning.Region SjællandGraduering af sikkerhedeneksisterer,idetderiDianalund er et åbentretspsykiatrisk afsnit (P5)udoverdelukkederetspsykiatriskeafsnitiNykøbing(P4)ogVordingborg (S7).Region MidtjyllandGraduering af sikkerheden ergennemført i form af:1. Retspsyk. afd. i Risskov- Afsnit til varetægts-surrogatfængslede-Afsnittilintensivudredning og behandling- Afsnit til rehabilitering2. Retspsyk. afsnit i Viborg- Afsnittet er opdelt i toetager:Retspsykiatrisk Afdeling i -6.etage:IntensivHviding er et lukket afsnit. behandling og udredningEn graduering af sikkerheden - 7. etage:Udslusninger først mulig efter samlingafretspsykiatrieniMiddelfart.Region SyddanmarkIRegionSyddanmarkgradueres sikkerheden ved,at integreret åben/lukketfunktion tilgodeser denstatiskesikkerhed.Bestemmelseafskærmningsniveau, risiko-vurderingog observations-niveau sikrer den dynamiskesikkerhed.Region NordjyllandI psykiatrien i RegionNordjylland er der et højeresikkerhedsniveau på detretspsykiatriske sengeafsnitE1enddetretspsykiatriske sengeafsnitE 2.På det retspsykiatriske afsnitS 6 under almenpsykiatriener et højt sikkerhedsniveau,svarendetildetretspsykiatriske afsnit E 1.

Anbefaling 10:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at etablering af aktivitets- og beskæftigelsesmuligheder Regionerne/ Danske Regioner.for de retspsykiatriske patienter prioriteres, herunder eksempelvis Der er afsat og udmøntet centrale midler til etablering af aktivitets- ogmotionsrum, træningskøkken, undervisningslokaler, fysio- og ergoterapi, beskæftigelsesmuligheder – disse dækker dog ikke drift.udendørs aktiviteter m.v.

Status

Region HovedstadenAktivitets-ogbeskæftigelsesmulighederneer blevet udvidet på deretspsykiatriske afdelinger,bl.a. ved nybygning afaktivitetshal, renovering /indretning af motionsrum,renovering af udearealer ogindkøb af aktivitetsudstyr.Med kvalitetsfondsprojektetpå PC Sct. Hans er etableringafaktivitets-ogbeskæftigelsesmulighederprioriteret højt.Region SjællandAktivitets-ogbeskæftigelsesfacilitetereksisterer i dag, og etableresogsåidetnyepsykiatrisygehus i Slagelse.Region MidtjyllandDet er besluttet at anvendedele af bloktilskuddet tilvidereførelse af satspuljernetil indkøb af motionsudstyr.RegionMidtjyllandudbygger i takt medtilgængelighedaffrieDerfindesbegrænsede økonomiske midleraktivitetsmulighederiRetspsykiatrisk Afdeling iHviding.Region SyddanmarkAktivitets-ogbeskæftigelsesfacilitetereksistereralleredeogvidereføres til den nyeretspsykiatriske afdeling iMiddelfart.Region NordjyllandAktivitets-ogbeskæftigelsesfaciliteter erudvidet ved ibrugtagning afaktivitetspavillon på AalborgPsykiatriske sygehus for deretspsykiatriskepatienter.Der er samtidig prioriteretekstra personaleressourcer tildenne opgave.

Anbefaling 11:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at regionerne etablerer et fælles efteruddannelsestilbud Danske Regioner/ regionernefor det retspsykiatriske personale, med henblik på at sikre at personalet har derette kompetencer og redskaber til varetagelse af den retspsykiatriskebehandling.

Status

Der er nedsat en tværregional arbejdsgruppe til at konkretisere anbefalingen og udarbejde et konkret forslag til et fælles efteruddannelsestilbud til personalet iretspsykiatrien. Arbejdsgruppen færdiggør sit arbejde i januar 2013, hvorefter gruppens forslag til fælles efteruddannelsestilbud drøftes i regionernespsykiatridirektørkreds den 25. januar 2013. Anbefalingerne fokuserer på de kerneområder, hvor medarbejdernes viden og kompetencer ønskes styrket.Kerneområderne omfatter: Psykopatologi, patientadfærd og impulskontrol, jura, misbrug og afhængighed, motivation, (re)habilitering, forebyggelse afkriminalitet, sikkerhed, konflikthåndtering, risikovurdering, behandlingsformer (psykologisk og medicinske).

Anbefaling 12:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at der samles op på regionernes anvendelse af Regionerne/ Danske Regioner.risikovurderinger af uhensigtsmæssig adfærd og at der igangsættes et arbejdemed at udvikle værktøjer til at vurdere rømningsfare.

Status

Region Hovedstadenderetspsykiatriskeafdelinger og de størstealmenpsykiatriskecentreanvendes risikovurderings-redskaberne SOAS-R, HCR-20 og BVC. I forhold tilrømningsfare arbejdes derkontinuerligt med vurderingaf risici og minimering afutilsigtede hændelser.Region SjællandVærktøjer som det nævnteanvendesalleredeSikringsafdelingen og vilblive udbredt til heleRetspsykiatrisk afdeling.Region SyddanmarkEn arbejdsgruppe, beståendeafretspsykiatriskeafdelingsledelserharudarbejdet værktøjer til atvurdere rømningsfare.Retspsykiatrien i Middelfartanvenderallerederisikovurderingafuhensigtsmæssig adfærd.Region MidtjyllandRegion Midtjylland er denspecialiserede retspsykiatri igang med at implementereenpakkeafrisikovurderingsredskaber:HCR-20, START og BVCRegion NordjyllandRegionNordjyllandanvender risikovurdering.Afdelingsledelsernehar lavetudkast til vurdering afrømningsfare, som bygger påalmindelig god praksis ogklinisk relevans. Udkastet erikke implementeret. Detovervejes.

Ansvarlig:

Anbefaling 13:

Udvalget anbefaler, at regionerne formulerer retningslinjer for, hvornår vold Regionerne.og trusler om vold mod personalet skal anmeldes.

Status

Region HovedstadenRegion SjællandRegion SyddanmarkDet fremgår af regionens Af regionens retningslinje Retspsykiatrisk Afdeling ivejledningom vedr.”Forebyggelseog Middelfart har retningslinjerpolitianmeldelse, hvornår der håndtering af konflikter” for politianmeldelse af voldskal ske politianmeldelse af fremgår det, at vold og trusler fra patienters side modlovovertrædelser begået i udøvet af patienter eller personale.psykiatrien.pårørende overfor ansatte,politianmeldes.
Region MidtjyllandPsykiatri- og socialledelsenforeslår, at anbefalingendagsordensættespsykiatridirektørmøde medhenblik på udarbejdelse af entværregional retningslinje
Region NordjyllandPsykiatrieniRegionNordjylland har retnings-linjer for politianmeldelse afvold fra patienters side modpersonale

Anbefaling 14:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at den forebyggende indsats målrettet mod personer med Regioner og kommunerskizofreni styrkes gennem en fortsat udbygning af de opsøgendepsykoseteams – OP-teams og OPUS (opsøgende psykoseteams for unge meddebuterende skizofreni) og gennem udbygning af tilgængelige kommunalesocialpsykiatriske tilbud.

Anbefaling 15:

Udvalget anbefaler, at regionerne styrker den opsøgende, forebyggende ogvedligeholdende indsats gennem fortsat udbygning og etablering afopsøgende retspsykiatriske teams for de mest ustabile og recidivtruedepatienter.

Status

Region Hovedstaden14. Regionen har de sidste årudvidet antallet af OP- ogOPUS teams og dækker nuhele regionen. Der er i 2012søgt om satspuljemidler tilekstra OPUS team, dapresset i København er stort.Region Sjælland14.Deopsøgendepsykoseteams er udvidet iforåret og kan nu dækkebehandlingsbehovet for helemålgruppen i regionen.Region Syddanmark14. Region Syddanmark haropbygget opsøgendepsykoseteams, der dækkerhele regionen samt 3TIT/OPUS.15. Region Syddanmark haren retspsykiatriskdistrikts-psykiatri, som dækker heleregionen.Opsøgenderets-psykiatriske teams er en godidé. Region Syddanmarkafventer implementering afden eksisterende psykiatri-plan, førend der tages stillingtil udbygning.Region Midtjylland14. Med satspuljen 2010-2013erOPUSbehandlingstilbuddetiRegion Midtjylland blevetudvidet, således det dækkeralle fra 14-45 år.Anbefalingendagsorden-sættes på klyngemøderne iregionen i efteråret 2011.15. Med satspuljen 2010-2013 er kapaciteten i deopsøgende retspsykiatrisketeams blevet væsentligtudbygget.Region NordjyllandOpsøgendepsykoseteamsdækkerheleregionen. OPUSdækkerafdelingSyd,AalborgPsykiatriskeSygehus´optageområde.Regionen har en mindreretspsykiatriskdistrikts-psykiatri, som dækker heleregionen.Funktionen plan-lægges udvidet via satspulje-midler, herunder planlæggesmed en funktion, somarbejder ud fra sammeprincipper som opsøgende
15.Opsøgenderetspsykiatriske teams er15. Regionen Hovedstaden organiseretunderhar to retspsykiatriske OP- Retspsykiatriskteamsogfire Kompetencecenter.rehabiliteringsteam målrettetretspsykiatriske patienter.
psykoseteams.

Ansvarlig:

Regionerne

Anbefaling 16:

Udvalget anbefaler, at der foretages en regelmæssig vurdering og udredningaf de indlagte retspsykiatriske patienters misbrug.

Status

Region HovedstadenDen generelle vejledning forjournalføring fordrer enudredning for misbrug hosalle patienter.Dertil, angående retsligepatienter, iværksættes påudvalgteafsnitprojekt"START" i uge 21, 2012,hvor også vurdering ogudredning af misbrug indgår.Region SjællandRetningslinjeforjournalførelse foreskriver atder skal ske en regelmæssigvurdering og udredning af deindlagteretspsykiatriskepatienters misbrug. Det erplanen at følge op på dette.Region SyddanmarkDer er konstant fokus påindlagte patienters misbrug iretspsykiatrien i RegionSyddanmark.Region MidtjyllandDette er en fælles udfordringpå tværs af sengeafsnit.Derskaludarbejdeskommissoriumforarbejdsgruppe, der skaludarbejdeforslagtilhåndtering af misbrug.Region NordjyllandRetspsykiatriske patientersmisbrugvurderesrutine-mæssigt.Vedmisbrugplanlæggesindividuelopfølgning med misbrugs-samtaler, urinscreening osv.En arbejdsgruppe vedrørendeser på fælles principper forbehandling af patienter medmisbrug, herunder rets-psykiatriske patienter.

Ansvarlig:

Anbefaling 17:

Udvalget anbefaler, at adgangen til at gennemføre undersøgelser af Staten.patientstuer i henhold til psykiatrilovens § 19 a lempes.Der er aktuelt intet kendskab til statens opfølgning.

Status

Region HovedstadenRegion SjællandPsykiatrien Region Sjællandhar drøftet emnet medSundhedsstyrelsen i relationtil Sikringsafdelingen.Region SyddanmarkRegion MidtjyllandRegion Nordjylland

Anbefaling 18:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at der lokalt udarbejdes konkrete samarbejdsaftaler Regionerne og politimyndighedernemellem psykiatrien og politiet, hvori det præciseres, hvornår og under hvilkeomstændigheder, politiet tilkaldes.

Status

Region HovedstadenRegionHovedstadensPsykiatri afholder et årligtmøde med politidirektørernei regionen og drøftersamarbejdet.Samarbejdet ervelfungerende.Region SjællandDer afholdes årligt etsamarbejdsmødemellemretspsykiatrien, KiF og de topolitikredse i regionen om deretspsykiatriske patienter, oget årligt møde mellem politietgenerelt og Psykiatrien i RegionSjælland om samarbejdetgenerelt.Region SyddanmarkDereretableretetsamarbejdsforummellemanklagemyndigheden, politiog retspsykiatrien i RegionSyddanmark. Bl.a. har mandrøftet vilkårene ved tvungenopfølgning.Samarbejdetervel-fungerende.Region MidtjyllandDererindgåetensamarbejdsaftalemellemØstjyllands Politi og psy-kiatrieni Region MidtjyllanddenSamarbejdetdrøftesendeviderei netværk forretspsykiatriiRegionMidtjylland med henblik påat samarbejdsaftalen mellempolitiet og psykiatrien gøresbliver regionsdækkende.Region NordjyllandDer er etableret et formeltsamarbejdsforummellemNordjyllandspolitiogpsykiatrieniRegionNordjylland.Der er udarbejdet konkretsamarbejdsaftale om tilkaldaf politiet ifm situationermed indlagte patienter, sompsykiatrien ikke selv kanhåndtere.

Anbefaling 19:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at sammenhængen i misbrugsbehandlingen styrkes. Dette Danske Regionerkunne eksempelvis ske ved at kigge på den eksisterende lovgivning, herundermuligheden for at samle misbrugsbehandling af udskrevne retspsykiatriskepatienter i regionerne.Danske Regioner i udvalgsarbejdet om evaluering af kommunalreformen rejst forslag om, at ansvaret for misbrugsbehandlingen samles i regionerne undersundhedsloven. Forslaget skal bl.a. sikre bedre sammenhæng i behandlingen af dobbeltdiagnoserne (personer med psykisk sygdom og misbrug).

Anbefaling 20:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at regionerne i tilrettelæggelsen af den retspsykiatriske Regionernebehandlingsindsats tilser, at de nødvendige behandlingsmæssige tiltag ogindsatser er til rådighed med henblik på at opretholde og tilegne færdigheder.Det drejer sig bl.a. om: Målrettet misbrugsbehandling, tilbyde relevantundervisning/uddannelse, tilbyde fysisk aktivitet og beskæftigelse og støtte tilat fastholde/genetablere pårørende relationer/netværk.

Status

Region HovedstadenRegion SjællandRegion SyddanmarkDisse tilbud er i dag til Indsatserne er til rådighed i Indsatserne er til rådighed forrådighed for de indlagte dag, men vil få forbedrede indlagte i retspsykiatrien ipatienterogermed fysiske rammer i det nye Region Syddanmark.satslovspuljen2010 psykiatrisygehus.Se i øvrigt status vedr.forbedret.anbefaling 10.Kvalitetsfondsbyggerierneforbedrerpatienternesmulighederforatfastholdesociale netværk ogdeltageuddannelsesaktiviteteryderligere.
Region MidtjyllandI regi af regionenes netværk– Retspsykiatrisk forum –drøftesanbefalingerne 1, 20og 21.
Region NordjyllandIndsatserne er til rådighed forindlagte patienter. Pårørendeinviteres til samtaler ogpårørende-aftenermhp.atfastholdenetværk.Deindividueltarrangeredesamtalervurderessomværdifulde for de pårørende -også som aflastning.

Anbefaling 21:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at det rehabiliterende sigte prioriteres højt i indretningen Regioner og kommunerog tilrettelæggelsen af indsatsen overfor personer med retspsykiatriskesærforanstaltninger i regioner og kommuner.

Status

Region HovedstadenRegion SjællandRegion SyddanmarkRegion MidtjyllandIRegionHovedstaden Det åbne retspsykiatriske Debehandlingsmæssige I regi af regionenes netværkprioriteres rehabilitering højt afsnit i Dianalund har stærkt tiltag, nævnt i anbefaling 20, – Retspsykiatrisk forum –i behandlingsindsatsen for fokus på rehabilitering af står til rådighed for indlagte drøftes anbefalingerne 1, 20allepatientgrupperog patienterne,ogletter patienter i retspsykiatrien i og 21.etableringaf overgangen mellem at være Region Syddanmark, og derehabiliteringsteamsog på et lukket afsnit og være prioriteres højt i indretningenudslusningsafsnit har særligt udskrevet.Herhar ogtilrettelæggelsenaffremmet dette iforhold til de patienterne mulighed for at rehabiliteringsindsatsen.retspsykiatriske patienter.genoptrænedagligdagsfærdigheder som at gå påindkøb o.lign.Rehabiliteringen er også ifokusiforholdtilbehandlingen af patienternepå Sikringsafdelingen.
Region NordjyllandRegionenharetgodtsamarbejdemedkommunerneomderetspsykiatriske patienter.Regionen oplever dog entendens til, at det ervanskeligt at få et relevanttilbud til en lille gruppe afretspsykiatriske patienter.Aktuelt drøftes det med denordjyske kommuner atetablere et halfway house foren særlig målgruppe medhenblik på længerevarendesocialpsykiatriskeogrehabiliterende tiltag.

Anbefaling 22:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at der udarbejdes et forslag til en 2-årig forsøgsordning Staten/ Sundhedsstyrelsen.vedr. elektronisk overvågning i enkelte regioner.Der er aktuelt intet kendskab til statens opfølgning.

Status

Region HovedstadenRegion SjællandRegion SyddanmarkRegion MidtjyllandRegion NordjyllandRegion Syddanmark har iNord har ikke overvejetudvalgsarbejdet frabedt sig atforsøgsordning.være pilot på projektet.

Anbefaling 23:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at der i alle regioner indgås samarbejdsaftaler mellem Regionerne, kommunerne i regionen, politikredsene i regionen og KiF-regionen, kommunerne i regionen, politikredsene i regionen og KiF- afdelingerne i regionen.afdelingerne i regionen med henblik på at styrke sammenhæng ogkoordinering af de respektive myndigheders indsats.

Status

Region HovedstadenRegion SjællandRegion SyddanmarkRegion MidtjyllandRegion NordjyllandRegionHovedstadens Detanførtesamarbejde I Region Syddanmark er der I Sundhedsaftalen for 2010- DererindgåetPsykiatri indgår i de eksisterer allerede i form af etableret PSP- samarbejde.2014 indgårsamarbejdsaftale samarbejdsaftale med KiF,etablerede PSP-samarbejder, det såkaldte PSP-samarbejde Retspsykiatrisk afdeling i vedr.retspsykiatriske og der afholdes faste møderhvorsamarbejdetomMiddelfart afholder faste patienter med kommunerne, om individuel koordinering.konkrete borgere drøftes ogmøderKiFog kriminalforsorgen og politiet. Der afholdesdesuden fasteindsatsenmellemdeanklagemyndigheden i de tre Det er aftalt, at Region møder mellem Psykiatrien ogrespektivemyndighederpolitidirektørkredse samt ad- Midtjylland afgrænser og Politi, Statsadvokatur ogkoordineres.hoc møder med kommunen. konkretiserer opgaven og der KiF.Der er udarbejdet regional nedsættes udvalg med de Psykiatrien deltager i 5 PSP-KiFdeltageriPSP-samarbejdsaftaleindenfor involverede parter.fora med Nordjyllands Politi
samarbejdetunderretspsykiatri.Københavns Vestegns Politi.

Anbefaling 24:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at KiF udvider den praksis, som allerede finder sted i Kriminalforsorgen.visse sager med iværksættelse af tilsyn umiddelbart efter, at domsudskriftenmodtages fra anklagemyndigheden. I tilfælde hvor dette ikke er muligtanbefales det, at KiF i perioden inden tilsynet formelt etableres, jævnligtforsøger at holde sig orienteret om klientens/patientens forhold.

Status

Danske Regioner er ikke bekendt med status

Anbefaling 25:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at regionerne og kommunerne i henholdsvis Regioner og kommunersundhedsaftalerne og de sociale rammeaftaler indgår aftaler om udvikling afdag- og døgntilbud til personer omfattet af særforanstaltninger. Udvalgetpeger særligt på behovet for tilbud til gruppen af misbrugere, hvoraf mangehar en retspsykiatrisk særforanstaltning.

Status

Region HovedstadenRegion SjællandRegion SyddanmarkRegion MidtjyllandDereriregiaf DetindgåriTSP Dereriregiaf Region Midtjylland har etsundhedsaftalerneindgået (Tværgåendesundhedsaftalerneindgået dag- og døgntilbud til dennesamarbejdsaftalermed Samarbejdsforumfor samarbejdsaftalermed målgruppe - Blåkærgaardkommunerneom Psykiatri), hvor Psykiatrien i kommunerneomsamarbejdet om patienter Region Sjælland mødes 4 dobbeltdiagnoserne.med dobbeltdiagnoser samt gange årligt med de 17 Der er ikke aktuelle, fællesom retspsykiatriske patienter. kommuner i regionen.aftaler om udvikling af nyeDet ses ikke af rammeaftalentilbud.2013, at der er aftale omRegion Syddanmark haretablering af yderligereetableret Center for Misbrugtilbud til denne målgruppe.og Socialpsykiatri i Toftlund.
og 1 PSP-forum med Midt-og Vestjyllands Politi.
Region NordjyllandI sundhedsaftalerne for 2012ersærligfokusdobbeltdiagnosticerede(samtidig psykiatrisk lidelseog misbrugsproblematik).Der er en udfordring påmisbrugsområdet i forhold tilat sikre behandling afmisbruget efter udskrivelsefra psykiatrien.
Regionen driver botilbud tilEt døgntilbud til menneskermålgruppen.med dobbeltdiagnose.

Anbefaling 26:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at der er et fortsat fokus på udskrivningsaftaler og Regioner og kommunerkoordinationsplaner med henblik på sikring af sammenhæng og koordinationi forhold til de retspsykiatriske patienters forløb efter udskrivelse.

Status

Region HovedstadenRegion SjællandRegion SyddanmarkRegion MidtjyllandRegion NordjyllandIfølgeSamarbejdsaftalen Alle retspsykiatriske patienter Samarbejdetomkring Derskaludarbejdes Der er løbende fokus påskalbehovetfor fårudarbejdeten aftalerne/ planerne er centralt udskrivningsaftaler/ koordi- anvendelsenafudskrivningsaftale/ koordi- koordinerendefokus i samarbejdsaftalen nationsplanerforalle udskrivningsaftalerognationsplan altid vurderes, handleplan/udskrivningsaftale vedr.retspsykiatriske retspsykiatriske patienter, der koordinationsplaner.når en retspsykiatrisk patient eller koordinationsplan ved patienter.har været indlagt.Aftalerne drøftes med deudskrives.Ansvarfor udskrivelsen.Samarbejdetomkring kommunale samarbejdsparteropfølgning og revurdering afaftalerne/ planerne er centralt i regi af kontaktudvalgene.den overordnede plan skalfokus i samarbejdsaftalenfremgå. Det indgår somvedr.retspsykiatriskesærligt indsatsområde forpatienter.Komité om tvang i 2012-13.

Anbefaling 27:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at det sikres at domstolene på tidspunktet for Regioner og anklagemyndighed.domsafsigelse har et aktuelt og opdateret grundlag for en vurdering af den Spørgsmålet og de specifikke procedurer herfor, håndteres i en dialogmest hensigtsmæssige retslige foranstaltning for patienterne.mellem parterne i regi af de lokale samarbejdsfora.

Status

Region HovedstadenRegion SjællandRegion SyddanmarkRegion MidtjyllandRegion NordjyllandDe specifikke procedurer er På samarbejdsmøde med Sagen er drøftet i netværk for Der er løbende fokus pådrøftet på samarbejdsmødet anklagemyndighedener retspsykiatri.Stats- sagsgange i forbindelse medmellem retspsykiatrien og de langtrukken sagsbehandling advokaturenfandt ikke noget mentalundersøgelseogtopolitikredseinkl. blevet drøftet.problem i forhold til praksis. samarbejdemed
chefanklagerne.
Parterne er enige om fortsat anklagemyndighed, så detfokus på problemstillingen.samlede forløb optimeres.

Anbefaling 28:

Ansvarlig:

Repræsentanterne for regionerne og Det Sociale Netværk anbefaler, at det i Danske Regioner.sundhedsloven præciseres, at udarbejdelse af mentalerklæringer til brug veddomstolene er en sygehusopgave, som regionerne skal varetage. Opgaven børsom udgangspunkt varetages på en godkendt regionsfunktion.Danske Regioner og regionerne har som led i Justitsministeriets udvalgsarbejde om sagsbehandlingstider vedr. mentalerklæringer anført, at udarbejdelse afmentalerklæringer er en central retspsykiatrisk opgave, der som udgangspunkt bør løses i en specialiseret regionsfunktion for retspsykiatri i tilknytning tildiagnosticering og behandling af psykiske sygdomme. Danske Regioner og regionerne har anbefalet, at udarbejdelse af mentalerklæringer for domstolenebør hjemles i sundhedsloven som en regional sygehusopgave. Danske Regioner og regionerne har anført, at en sådan forankring vil sikre:Entydig ansvarsplacering på myndighedsniveau.Entydigt ledelsesansvar for opgaveløsningen på tværs af den regionale psykiatrivirksomhedTæt kobling til det daglige kliniske arbejdeSammenhæng i opgaven for både stationære og ambulante patienterInddragelse i det løbende kliniske kvalitetsarbejde, hvorved den samlede kvalitet i erklæringerne forbedresMere ensartede mentalerklæringer og mentalerklæringer af en højere kvalitetInddragelse af opgaven i den lægelige uddannelsesopgave, der varetages i de retspsykiatriske regionsfunktionerOpkvalificering af flere læger i psykiatrien til at bidrage til at udarbejde erklæringerneMulig reduktion af den nuværende sagsbehandlingstid.Danske Regioners og regionernes anbefaling er ikke i fulgt i Justitsministeriet afrapportering.

Status

Region HovedstadenRegion SjællandRegion SyddanmarkRegion MidtjyllandRegion NordjyllandAmbulanteRegionen har ingen aftale Mentalobservationer for hele Mentalobservationerfor Mentalobservationer for helementalerklæringer i langt de medpoliti/ RegionSyddanmark RegionMidtjylland RegionNordjyllandflestetilfældeved anklagemyndighedom udarbejdes af retspsykiatrien varetages af Afdeling for udarbejdes af retspsykiatriskRetspsykiatriskeKlinik, udarbejdelseaf i Middelfart.retspsykiatri,Århus afdelingAalborgJustitsministeriet.mentalerklæringer.Universitetshospital,Psykiatriske Sygehus.RegionHovedstadens Erklæringer bestilles ogRisskov.
Psykiatri laver erklæringer afregnes politiet på privatunder indlæggelse.basis hos speciallæger.

Anbefaling 29:

Ansvarlig:

Udvalget anbefaler, at der iværksættes et fagligt udrednings- og Danske Regioner og staten.udviklingsarbejde med henblik på dels at afklare, hvorvidt personer meddyssocial personlighedsforstyrrelse er behandlingsegnede, dels at pege påhvilke tilbud der kunne være relevante i forhold til denne målgruppe.Udvalgsarbejdet er ikke igangsat.