Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1180694_0001.png
1180694_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 19. november 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMSEBSags nr.: 1210192Dok nr.: 1090335
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 4. oktober 2012 stil-let følgende spørgsmål nr. 17 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares endeligt. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraSophie Løhde (V).Spørgsmål nr. 17:’’ Vil ministeren tage nogle konkrete initiativer for at sikre at flere end de 72kommuner, der faktisk udbyder uddannelsen "Lær leve med kronisk sygdom",fremover vil udbyde uddannelsen? Og vil ministeren samtidig oplyse, hvilkekommuner der i dag ikke udbyder uddannelsen, og herunder om borgerne ide pågældende kommuner har mulighed for at benytte sig af tilbuddet i fx na-bokommunen?”Endeligt svar:KL, som jeg har anmodet om en udtalelse, anfører følgende, som jeg har note-ret mig:”KL kan oplyse, at der i 2012 er 59 kommuner, der tilbyder den generelle pati-entuddannelse ”Lær at leve med kronisk sygdom”, hvor patienter underviserpatienter. De 39 kommuner, der ikke tilbyder uddannelsen i 2012, fremgår afBilag 1. KL har ikke overblik over, hvor udbredt det er at benytte tilbud udenforegen kommune.Patientuddannelsen ”Lær at leve med kronisk sygdom” er et supplement til dediagnosespecifikke patientuddannelser, hvor sundhedsprofessionelle undervi-ser patienterne. De diagnosespecifikke patientuddannelser udbydes af stør-stedelen af kommunerne. Disse patientuddannelser er typisk en kombinationaf fysisk træning, kostundervisning, rygestopkursus, undervisning om denspecifikke sygdom samt værktøjer til at mestre sygdommen bedre.KL kan oplyse, at en kortlægning i efteråret 2011 viste, at 94 kommuner har ettilbud til KOL patienter, 83 kommuner har et tilbud til diabetes type 2-patienter,mens 66 kommuner har et tilbud til borgere med hjerte-karsygdom. Med øko-nomiaftalen for 2013 skal alle kommuner tilbyde patientuddannelse til disse trediagnosegrupper. Ultimo 2012 skal alle kommuner desuden have et tilbud tilkræftpatienter.”
Side 2

Bilag1. Kommuner der i 2012 ikke har udbudt patientuddannelsespro-

grammet ”Lær at leve med kronisk sygdom”

Allerød Kommune, Bornholm Kommune, Brøndby Kommune, Brønderslev-Dronninglund Kommune, Egedal Kommune, Fanø Kommune, FaverskovKommune, Frederikshavn Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, GribskovKommune, Hillerød Kommune, Hjørring Kommune, Holstebro Kommune,Horsens Kommune, Hvidovre Kommune, Høje Taastrup Kommune, Hørs-holm Kommune, Ishøj Kommune, Kerteminde Kommune, Langeland Kom-mune, Lejre Kommune, Lemvig Kommune, Læsø Kommune, Morsø Kommu-ne, Nyborg Kommune, Odder Kommune, Odense Kommune, RudersdalKommune, Rødovre Kommune, Samsø Kommune, Skive Kommune, SolrødKommune, Struer Kommune, Svendborg Kommune, Thisted Kommune, Tøn-der Kommune, Vallensbæk Kommune, Vordingborg Kommune, Ærø Kom-mune
Som det fremgår af redegørelsen fra KL, er der i kommunerne allerede gang imange patientuddannelsesinitiativer, både diagnosespecifikke programmer ogprogrammer, som går på tværs af patientgrupper, herunder ”Lær at leve medkronisk sygdom”-programmet.Patientinddragelse, herunder patientundervisning, er et vigtigt element i pati-entbehandlingen, som kan medvirke til højne livskvaliteten og behandlingsre-sultaterne for den enkelte. Regeringen støtter udbredelsen af denne tilgang,hvilket blandt andet økonomiaftalen for 2013 med kommunerne, jf. også KL´sredegørelse, er udtryk for.Afslutningsvist skal bemærkes, at der - udover patientuddannelsen i kommu-nerne – også i regionalt regi er patientuddannelse på sygehusene.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Sven Erik Bukholt