Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 3. december 2012Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMLBJSags nr.: 1211431Dok nr.: 1096103
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 14. november 2012stillet følgende spørgsmål nr. 108 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ErlingBonnesen (V).Spørgsmål nr. 108:’’Ministeren bedes redegøre for det faglige grundlag for beslutningerne om tredøgnbemandede lægehelikoptere, der skal dække hele landet, og om muligbekræfte, at det faglige grundlag er holdbart og i orden dækkende hele landet”Svar:Det er vigtigt for regeringen at sikre danskerne den bedst mulige akutbehand-ling. Derfor er regeringen og Enhedslisten med finanslovaftalen for 2013 enigeom at prioritere 41,1 mio. kr. i 2013 og 126,7 mio. kr. fra 2014 til etablering afen national lægehelikopterordning med tre døgndækkende lægehelikoptere.Som det fremgår af finanslovaftalen sker denne prioritering med afsæt i anbe-falingerne fra regerings akutudvalg, der udover stat, regioner og kommunerhar deltagelse af sundhedsfaglige repræsentanter (Lægeforeningen, DanskSygeplejeråd, FOA og 3F).Regeringens akutudvalg fremlage ultimo oktober sine anbefalinger vedr. prin-cipperne for en varig helikopterordning, jf. rapporten ”Afrapportering vedr. enevt. varig akutlægehelikopterordning”, Akutudvalget, oktober 2012, som kanfindes på ministeriets hjemmeside. Akutudvalget har i rapporten belyst følgen-de i forbindelse med en lægehelikopterordning: Omkostninger, snitflader tilForsvarets SAR beredskab, tidsmæssig dækning, antal og principper for pla-cering samt organisering og disponering.Udvalgets anbefalinger baserer sig primært på evalueringerne af de to igang-værende forsøgsordninger med akutlægehelikoptere i henholdsvis Ringstedog Karup. Evalueringerne viser bl.a., at lægehelikopteren for nogle patient-grupper og for nogle geografiske områder medfører tidsbesparelser i forhold tildet samlede præhospitale forløb, samt at denne tidsbesparelse for nogle pati-entgrupper betyder bedre chance for overlevelse.Udvalget anbefaler overordnet, at en helikopterordning består af tre lægeheli-koptere, hvoraf mindst to er døgndækkende. Udvalget vurderer, at en modelmed tre helikoptere giver den bedste dækning af landet.Regeringen og Enhedslisten har på den baggrund prioriteret, at alle tre heli-koptere skal være døgndækkende, idet det vil sikre en ensartet dækning heledøgnet.
Side 2
Akutudvalget kommer ligeledes med en række principper for placering af heli-kopterbaserne. Det er således udvalgets vurdering, at hensynet til at sikre hur-tig responstid i særligt de dele af landet, som med den nye sygehusstruktur fårlængere til specialiseret behandling bør veje tungest. Udvalget har foretageten vurdering af, hvilke dele af landet, der særligt har behov for helikopterdæk-ning som følge af lang transporttid til specialiseret behandling. Udvalget anbe-faler på den baggrund følgende principper for placering af helikopterbaserne:-Helikopterordningen skal dække så stor en del af landet som muligt, hvorden samlede tid fra opkald til 112 og indtil ankomst på sygehus med dennødvendige specialiserede behandling vil være kortere med en lægeheli-kopter end med en ambulance.Ordningen skal primært øge befolkningens tryghed på bl.a. øer og ud-kantsområder.Baseplacering ved etableret lufthavn eller flyveplads vægtes højere endplacering på bar mark med henblik på at opnå de fordele, det giver mht.teknisk støtte m.v.
--
Som det fremgår af finanslovaftalen, placeres de tre helikoptere med base ihenholdsvis Skive, Billund og Ringsted, jf. nedenstående kort. Placeringen føl-ger de principper for placering, som akutudvalget har anbefaletNational lægehelikopterordning
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Lene Brøndum Jensen