Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1195556_0001.png
1195556_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 13. december 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
THA/ J.nr. 2012-8865
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 4. december2012 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 88 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).
Spørgsmål nr. 88:”Hvilke tiltag har ministeriet konkret gjort i forhold til Aarhus Kommune ogbesparelserne på BPA-området, og mener ministeren, at Aarhus Kommunespolitik på BPA-området er i overensstemmelse med regeringens kommendehandicappolitiske program?”
Svar:Social- og Integrationsministeriet har ikke iværksat tiltag på baggrund afBPA-sagen i Aarhus Kommune. Fastsættelse af serviceniveauet i den enkel-te kommune er en del af det kommunale selvstyre, og som jeg har sagt tidli-gere, går jeg selvfølgelig ud fra, at hvis Aarhus Kommune foretager ændrin-ger i sin administration af BPA-ordningen, vil dette ske på en måde, så derfortsat administreres inden for lovgivningens rammer.Det skal samtidig understreges, at hvis en kommune vil foretage ændringer iborgernes BPA-hjælp, skal dette ske ved en afgørelse herom til hver enkelborger. Hvis borgeren herefter ikke mener, at pågældende får den hjælp,som han/hun har krav på efter loven, kan jeg kun opfordre til, at borgerenbenytter sig af sin ret til at klage over kommunens afgørelse til Det SocialeNævn.Herudover kan enhver (uanset, om man er part i en konkret sag eller ej), dermener, at kommunen handler i strid med loven, rette henvendelse til Stats-forvaltningen. Statsforvaltningen fører tilsyn med kommunernes overholdelse
2
af den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder. Statsfor-valtningen beslutter selv, hvorvidt der er grundlag for at tage en sag op.Med den kommende handicappolitiske handlingsplan ønsker regeringen atfastlægge langsigtede mål og skabe de overordnede rammer for fremtidenshandicappolitik. Handlingsplanen vil særligt have fokus på følgende temaer:Sammenhæng i indsatserne på tværs af sektorer, flere mennesker medhandicap skal i uddannelse og i beskæftigelse, innovative løsninger og nyteknologi, udbredelse af metoder, der virker, samt inddragelse af civilsam-fundet og private aktører.Det er ikke tanken med handlingsplanen, at den skal danne afsæt for etopgør med det kommunale selvstyre. Det daglige ansvar for at tilrettelæggeindsatsen for mennesker med handicap vil derfor også fremover ligge hoskommunerne.
Karen Hækkerup/ Hanne Stig Andersen