Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1235488_0001.png
1235488_0002.png
1235488_0003.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 10. april 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MLN/ J.nr. 2012-9052
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 4. december2012 og under henvisning til social- og integrationsministerens forelø-bige besvarelse af spørgsmålet den 17. december 2012 følger hermedsocial- og integrationsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 87(SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl(DF).
Spørgsmål nr. 87:”Ministeren bedes redegøre for reglerne om overvågning til børn med handi-cap, og om der er lovhjemmel til at overvåge børn med handicap, såfremtder foreligger en samtykke-erklæring fra forældrene, og hvis barnets sund-hedsmæssige tilstand og handicap kræver overvågning hele døgnet, jf. ved-hæftede bilag.”
Svar:Social- og Integrationsministeriet lægger til grund, at problemstillingen ved-rører overvågning af børn med handicap i form af tv-overvågning.Der findes ikke i serviceloven en hjemmel, som specifikt tager stilling til, omder kan ske tv-overvågning af børn med handicap i de ovennævnte situatio-ner. Eftersom der med tv-overvågningen på en institution i det konkrete til-fælde sker en elektronisk behandling af oplysninger om en identificerbarfysisk person, er det ministeriets opfattelse, at en sådan overvågning vilvære omfattet af persondatalovens regler om behandling af personoplysnin-ger. Ministeriet har på den baggrund indhentet svarbidrag fra Justitsministe-riet om disse regler.
2
Justitsministeriet udtaler:”Lov om behandling af personoplysninger (persondataloven) gælder ifølgelovens § 1, stk. 8, for enhver form for behandling af personoplysninger i for-bindelse med tv-overvågning. Det er en forudsætning, at der ved tv-overvågningen sker behandling af personoplysninger, hvorved forstås op-lysninger om en identificeret eller identificerbar fysisk person, jf. § 3, nr. 1.Behandling af personoplysninger i forbindelse med tv-overvågning skal ske ioverensstemmelse med de grundlæggende principper i persondataloven, jf.lovens § 5. Det gælder bl.a. kravet om, at oplysningerne alene må indsamlestil udtrykkeligt angivne og saglige formål, og kravet om proportionalitet, somindebærer, at tv-overvågningen ikke må udstrækkes videre end nødvendigtfor at opnå formålet med optagelserne.Ud over de grundlæggende krav i persondatalovens § 5 skal de generellebetingelser i persondatalovens §§ 6-8 overholdes. Persondatalovens §§ 7og 8 vedrører behandling af følsomme personoplysninger, herunder f.eks.oplysninger om helbredsmæssige forhold, mens § 6 vedrører behandling afikke-følsomme personoplysninger. Behandling af såvel følsomme som ikke-følsomme personoplysninger kan i henhold til bestemmelserne i §§ 6-8 bl.a.ske på baggrund af et udtrykkeligt samtykke fra den registrerede.Ifølge persondatalovens § 3, nr. 8, forstås der ved den registreredes sam-tykke enhver frivillig, specifik og informeret viljestilkendegivelse, hvorved denregistrerede indvilger i, at oplysninger, der vedrører den pågældende selv,gøres til genstand for behandling.Det antages, at forældre til mindreårige børn i almindelighed kan give sam-tykke på vegne af deres børn, idet det dog konkret må vurderes, om dette iforhold til bl.a. oplysningernes karakter bør accepteres, jf. Henrik Waaben ogKristian Korfits Nielsen, Persondataloven med kommentarer, 2. udgave(2008), s. 123.”Der bliver i det henviste bilag beskrevet, hvordan et 8-årigt barn med nedsatfunktionsevne på grund af spasticitet og epilepsi bliver tv-overvåget af insti-tutionen om natten, fordi barnet i perioder har vejrtrækningsproblemer ogderfor kan risikere at blive kvalt.Det er på denne baggrund Social- og Integrationsministeriets opfattelse, attv-overvågning i den beskrevne situation netop er begrundet i at sikre bar-nets liv og sundhed og således tilgodeser et sagligt formål.Som det fremgår af Justitsministeriets svarbidrag, antages det, at forældre tilmindreårige børn i almindelighed kan give samtykke på vegne af deres børn.Forudsat, at barnets forældremyndighedsindehavere har givet samtykke tiltv-overvågningen, vil overvågningen således efter omstændighederne være i
3
overensstemmelse med persondatalovens regler om behandling af person-oplysninger.
Karen Hækkerup/ Hanne Stig Andersen