Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1200636_0001.png
1200636_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 21. december 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
HBO/ J.nr. 2012-9201
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 3. december2012 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 81 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarin Nødgaard (DF).
Spørgsmål nr. 81:”Hvor mange adoptivbørn er blevet anbragt på børnehjem i Danmark gen-nem de seneste 20 år, fra hvilke oprindelseslande kommer de, hvilken alderhavde børnene på anbringelsestidspunktet, og efter hvor mange år i Dan-mark hos adoptivfamilien blev de anbragt?”
Svar:De danske adoptionsmyndigheder varetager hovedsagligt opgaver forbundetmed gennemførelsen af en adoption, herunder godkendelsen af adoptanterog den endelige udstedelse af adoptionsbevilling eller anerkendelse af enudenlandsk adoptionsbevilling.Når en adoption er gennemført, inddrages adoptionsmyndighederne somudgangspunkt ikke yderligere i familiens forhold, medmindre særlige om-stændigheder tilsiger det. Det skyldes, at et adoptivbarn, når adoptionen ergennemført, ud fra en juridisk betragtning anses som et barn af adoptantenpå samme måde, som hvis det var adoptantens biologiske barn, jf. adopti-onslovens § 16.Hvis adoptionsmyndighederne konkret inddrages efter gennemførelsen af enadoption, vil det oftest ske gennem en orientering af myndighederne, derikke har mulighed for at agere i sagen. I tilfælde, hvor et adopteret barn harbehov for støtte eller anden hjælp, varetages dette af de sociale myndighe-der.
2
Ankestyrelsen fører et arkiv, der indeholder oplysninger om alle børn, der erblevet adopteret efter reglerne i adoptionsloven. Arkivet indeholder oplysnin-ger om barnets navn og fødselsdag, hvilken myndighed der har gennemførtadoptionen og hvornår, samt hvilket land barnet kommer fra, hvis adoptionener international. Herudover findes ikke registre eller anden form for data-sammenstilling, som gør det muligt at besvare spørgsmålet.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard