Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1200313_0001.png
1200313_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 21. december 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
NPR/ J.nr. 2012-9105
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. november2012 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 70 (SOU alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarin Nødgaard (DF).
Spørgsmål nr. 70:”Ministeren bedes redegøre for, hvad der lovgivningsmæssigt stilles af kravtil de danske kommuner med hensyn til råd og vejledning, når en familie fåret adoptivbarn, samt om der er forskel i kommunernes indsats alt efter bar-nets alder på ankomsttidspunktet til Danmark.”
Svar:Kommunerne skal sørge for, at forældre med børn kan få en gratis familie-orienteret rådgivning til løsning af vanskeligheder i familien. Det følger afservicelovens § 11, at kommunen er forpligtet til ved opsøgende arbejde attilbyde denne rådgivning. Denne forpligtelse gælder også over for familiermed adoptivbørn.Erfaringer viser, at rådgivning på et tidligt tidspunkt efter adoptionen ofte erbrugbar for mange adoptivfamilier. I tiden efter adoptionen er det langt fraualmindeligt, at adoptivfamilier i større eller mindre omfang oplever udfor-dringer.I 2012-2013 gennemføres et satspuljefinansieret projekt, der skal sikre råd-givning til adoptivfamilier om de problemstillinger, der kan opstå i tiden efteradoptionen (PAS-projektet). Evalueringen af et tidligere forsøgsprojekt i2007-2010 viser, at familierne havde stort udbytte af rådgivningen.
2
Rådgivningsforløbet finder sted hos en rådgiver, som udover en relevantterapeutisk uddannelse har fagligt kendskab til adoptionsspecifikke problem-stillinger. Rådgivningen kan være med til at sikre vellykkede adoptionsforløbfor både det adopterede barn og adoptivforældre. Det er således ikke enforudsætning for deltagelse i rådgivningen, at familien allerede har oplevetproblemer relateret til adoptionen.PAS-rådgivningens formål er at optimere adoptivbarnets opvækstbetingel-ser, at skabe grundlag for en god tilknytning mellem adoptivforældre og barnsamt at imødegå problemer for den adopterede senere i livet.Udover, at PAS-rådgiverne giver rådgivning til familier, er de forpligtede til atforestå undervisning af forskellige målgrupper, der kan have udbytte afkendskab til adoptionsrelaterede problemstillinger, f.eks. børneinstitutioner,skoler, sundhedsplejersker og lign., og kan derfor ses som et supplement tilkommunens almindelige familieorienterede rådgivning.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard