Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1200275_0001.png
1200275_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 21. december 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
NPR/ J.nr. 2012-9105
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. november2012 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. (67).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karin Nødgaard (DF)
Spørgsmål nr. 67:”Har ministeren til hensigt at lukke for adoptioner fra nogle lande, fordi derikke er sikkerhed for at forholdene vedr. adoptionen stemmer overens meddansk lovgivning, og at beslutningen om adoption ikke træffes med ud-gangspunkt i, hvad der er bedst for barnet, og i givet fald hvilke lande?””
Svar:De to danske adoptionsformidlende organisationer, AC Børnehjælp og Dan-Adopt, har tilladelse til at yde international adoptionshjælp.Den aktuelle akkreditering er for begge organisationers vedkommende gæl-dende frem til 31. juli 2016. De nugældende akkrediteringsvilkår er udmønteti en detaljeret akkrediteringsaftale indgået mellem Ankestyrelsen og hen-holdsvis AC Børnehjælp og DanAdopt. Aftalerne indeholder en række præ-cise krav og retningslinjer for organisationernes adoptionshjælpsvirksomhed.Af akkrediteringsaftalerne fremgår, at organisationerne løbende skal sikreaftaler med udenlandske formidlingsmyndigheder, organisationer, og-institutioner (samarbejdsparter), der er berettiget til at anvise børn til interna-tional adoption.Det er en grundlæggende forudsætning, at organisationen kun har aftalermed samarbejdsparter i udlandet, hvis virksomhed er bestemt af hensyn tilbarnets bedste og drives på et etisk og fagligt forsvarligt plan uden utilbørlig
2
økonomisk eller anden vinding for øje. Det er organisationens ansvar løben-de at sikre sig dette.Ankestyrelsen skal godkende etablering af nye formidlingssamarbejder. Engodkendelse er betinget af, at der er tale om et afgiverland, hvis myndig-hedsstruktur og lovgivning understøtter den internationale adoptionsformid-ling i overensstemmelse med principperne i Haagerkonventionen om beskyt-telse af børn og om samarbejde med hensyn til internationale adoptioner.Det er endvidere en forudsætning for godkendelse, at de danske formidlen-de organisationer dokumenterer at have indgående kendskab til adoptions-lovgivningen, de grundlæggende principper samt den praktiske procedure idet pågældende land, ligesom organisationerne skal have et godt overblikover de udgifter og omkostninger, som vil være forbundet med at gennemfø-re en adoption fra det pågældende land.Ankestyrelsen kan til enhver tid tilbagekalde en godkendelse, hvis det efterde for styrelsen foreliggende oplysninger fremgår, at afgiverlandet eller sam-arbejdsparten ikke længere er i stand til at samarbejde med den danskeformidlende organisation på et etisk og juridisk forsvarligt grundlag.Ankestyrelsen har oplyst, at styrelsen ikke aktuelt har kendskab til, at derblandt de 20 forskellige lande (hvoraf de 16 har tiltrådt Haagerkonventio-nen), som de danske formidlende organisationer i dag samarbejder med,ikke er sikkerhed for, at myndighederne i tilstrækkeligt omfang er opmærk-somme på at sikre, at de nødvendige legale og administrative procedurer erpå plads, sådan at international adoption kun gennemføres, når det er tilbarnets bedste.Ankestyrelsen og Adoptionsnævnet undersøger for tiden formidlingen fraden etiopiske institution Enat Alem og den konkrete adoptionssag, som eromtalt i TV 2 dokumentaren ”Adoptionens pris”. Når denne undersøgelseforeligger, vil jeg tage stilling til, om der er behov for yderligere tiltag.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard