Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1199537_0001.png
1199537_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 20. december 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MWH/ J.nr. 2012-9118
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. november2012 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 59 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikke-medlem af udvalget (MFU)Liselott Blixt (DF).
Spørgsmål nr. 59:”Kan ministeren oplyse hvad grunden er til, at pensionister ikke kan få støtteefter servicelovens § 100, hvis de har ekstra udgifter ved deres kroniskesygdom, ex diabetes, og hvilken lov og paragraffer pensionister i givet kan fåstøtte efter?”
Svar:Personkredsen for hjælp til dækning af nødvendige merudgifter ved dendaglige livsførelse efter servicelovens § 100 er personer mellem det fyldte18. år og folkepensionsalderen med varigt nedsat fysisk eller psykisk funkti-onsevne, og personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne,der efter § 15 a i lov om social pension har opsat udbetalingen af folkepen-sion.Det er bl.a. en betingelse for hjælp, at merudgiften er en konsekvens af dennedsatte funktionsevne, og at udgiften ikke dækkes efter anden lovgivningeller andre bestemmelser i serviceloven.Personer, som modtager førtidspension efter lov om social pension, dvs.efter reglerne fra 2003, kan få dækket nødvendige merudgifter efter service-lovens § 100, hvis betingelserne for støtte i øvrigt er opfyldt.
2
Personer, som modtager førtidspension efter § 14 i lov om højeste, mellem-ste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v., dvs. efter reglernefra før 2003, er ikke berettiget til ydelser efter servicelovens § 100, medmin-dre pågældende tillige er bevilget borgerstyret personlig assistance efterservicelovens § 96. Med L 53 om reform af førtidspension og fleksjob, her-under indførelse af ressourceforløb, rehabiliteringsteams, fleksløntilskudm.v. ændres servicelovens § 100 således, at pensionister, der er bevilgetkontant tilskud til ansættelse af hjælper efter servicelovens § 95, også kan fådækket nødvendige merudgifter.At pensionister, der modtager førtidspension efter den gamle ordning, somudgangspunkt ikke kan få dækket nødvendige merudgifter efter servicelo-ven, skal ses i forhold til, at der udbetales en række handicapkompenseren-de tillæg sammen med pensionen.Det kan supplerende oplyses, at folkepensionister og førtidspensionister, dermodtager førtidspension efter den gamle ordning, kan modtage hjælp tilsærlige udgifter efter reglerne om bl.a. helbredstillæg og personligt tillæg.Efter reglerne om helbredstillæg dækkes op til 85 pct. af pensionistens egenandel af udgifter til bl.a. medicin, som regionsrådet yder tilskud til efter sund-hedsloven. Desuden kan der ydes udvidet helbredstillæg til dækning af pen-sionistens egne udgifter til bl.a. briller, tandproteser og fodbehandling. Ret-ten til helbredstillæg er betinget af pensionistens formue- og indtægtsforhold.Endelig kan der søges om personligt tillæg til rimelige og nødvendige udgif-ter, fx til dækning af udgifter som følge af sygdom.Det er ikke nærmere fastsat, hvilke udgifter pensionister kan få personligttillæg til. Kommunen vurderer, på baggrund af en nærmere konkret og indi-viduel vurdering af pensionistens samlede økonomiske forhold, om der kanydes et personligt tillæg.
Karen Hækkerup/ Bent Nielsen