Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1173713_0001.png
1173713_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato: 02. november 2012
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 8. oktober 2012følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 5 (SOU Alm. del)Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF)
J.nr. 2012-6528
Spørgsmål nr. 5:” Vil ministeren redegøre for, om de bindende retningslinjer omkring læge-konsulenternes rolle, der skal vedtages i indeværende år, bliver sendt i hø-ring?”
Svar:Med vedtagelsen af V 42 besluttede Folketinget den 29. marts 2012, at derskal fastsættes bindende regler for lægekonsulenternes virke i indeværendeår, hvis der ikke tages initiativer til dette i forbindelse med reformen af før-tidspension og fleksjob.Som led i aftalen om en reform af førtidspension og fleksjob fra 30. juni 2012blev det aftalt, at kommunerne fremover alene skal benytte lægefaglig råd-givning fra regionen i sager om ressourceforløb, fleksjob og førtidspension.Med lovforslaget til lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats,lov om aktiv socialpolitik, lov om social pension og forskellige andre love,som udmønter aftalen om en reform af førtidspension og fleksjob, etableresder i hver region en ny klinisk funktion, som fremadrettet skal levere dennødvendige sundhedsfaglige rådgivning til kommunerne.Efter forslaget vil kommunerne efter etableringen af klinisk funktion ikkelængere kunne benytte egne ansatte lægekonsulenter eller eksterne læge-konsulenter i sager om bl.a. førtidspension og fleksjob. Lovforslaget indehol-der desuden de bemyndigelsesbestemmelser, der skal bruges til at fastsæt-te bindende regler for den sundhedsfaglige rådgivning.
2
Partierne bag aftalen om reformen af fleksjob og førtidspension er enige om,at reglerne om klinisk funktion først træder i kraft den 1. juli 2013. Det skermed henblik på at sikre kommuner og regioner god tid til at finde den bedstemodel for etableringen af funktionen og samarbejdet.Med hjemmel i den nye bemyndigelsesbestemmelse vil der, såfremt lovfors-laget vedtages, blive udstedt en bekendtgørelse, der fastsætter bindenderegler for organiseringen, tilrettelæggelsen og indholdet i den sundhedsfagli-ge rådgivning fra klinisk funktion.Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at bemyndigelsen vil bliveanvendt til at fastsætte bindende regler, der blandt andet vil tage udgangs-punkt i de udsendte vejledninger til kommunerne, senest i skrivelse nr. 9267af 4. juli 2011 med orientering om lægekonsulenters rolle i sager om førtids-pension.Bekendtgørelsen vil i overensstemmelse med sædvanlig praksis blive sendt ihøring med henblik på ikrafttræden samtidig med etableringen af kliniskfunktion den 1. juli 2013.
Karen Hækkerup
/ Bent Nielsen