Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 28. oktober 2013
ATH/ J.nr. 2013-6863
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. september2013 følger hermed social-, børne- og integrationsministerens foreløbi-ge svar på spørgsmål nr. 427 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Benedikte Kiær (KF)
Spørgsmål nr. 427:”Ministeren bedes kommentere sagen, jf. artikel fra www.dr.dk af den 26.september 2013: ’På flugt fra myndighederne: Danske forældre har skjultsøn i 15 måneder’. Det fremgår, at drengen ikke har gået i skole i den tid.Hvad er ministerens holdning til denne sag, herunder at hverken de kommu-nale myndigheder eller politiet ikke har sikret, at drengen har kunnet kommei skole, hvilket han ellers har ret til både ifølge den danske grundlov og FN'sBørnekonvention. eller at afgørelsen om tvangsfjernelse er blevet effektue-ret? Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at dette ikke sker igen?”
Svar:Jeg mener, at det er en meget uholdbar situation for et barn at leve underjorden i 15 måneder. Det er altid ulykkeligt, når det er nødvendigt at anbringeet barn uden for hjemmet, og særligt, når det ikke lykkes at opnå forældre-nes accept af anbringelsen. Men løsningen må aldrig være et liv under jor-den.Kommunerne er forpligtet til at give udsatte børn og unge den støtte, de harbehov for. Det er i den forbindelse vigtigt, at kommunerne er opmærksommepå servicelovens mulighed for at træffe akutte afgørelser. Efter servicelovens§ 75 kan formanden for børn og unge-udvalget således træffe en foreløbigafgørelse om bl.a. anbringelse uden for hjemmet uden samtykke i de situati-
2
oner, hvor barnets eller den unges øjeblikkelige behov ikke kan afvente, atsagen behandles i børn og unge-udvalget. Det kan f.eks. være relevant itilfælde, hvor det vurderes, at der er en risiko for, at forældrene vil gå underjorden med barnet for at unddrage sig en afgørelse fra børn og unge-udvalget.Træffer børn og unge-udvalget en afgørelse om anbringelse uden for hjem-met uden samtykke, jf. servicelovens § 58, har kommunalbestyrelsen pligt tilat fuldbyrde afgørelsen. Kommunerne har i den forbindelse mulighed for,mod behørig legitimation og uden retskendelse, at skaffe sig adgang til for-ældremyndighedens indehavers bolig, rum eller gemmer for at eftersøge ogmedtage barnet, jf. servicelovens § 64, stk. 2.Kommunalbestyrelsen kan anmode politiet om at yde bistand til fuldbyrdelseaf eksempelvis en afgørelse om anbringelse uden samtykke, jf. § 64, stk. 4,med henblik på at få adgang til boligen.Såfremt forældrene er gået under jorden, er det en sag for politiet at foretageefterforskning og eftersøge barnet og forældrene, så kommunen kan effek-tuere anbringelsen.Jeg kender alene den konkrete sag fra omtale i medierne og mener ikke påden baggrund, at der er behov for at iværksætte nye tiltag i forhold til kom-munernes indsats for at fuldbyrde afgørelser efter serviceloven.Jeg har anmodet justitsministeren om et bidrag til besvarelsen for så vidtangår de dele af spørgsmålet, som vedrører politiet. Justitsministerens bi-drag vil blive oversendt til spørger og til Socialudvalget, så snart det forelig-ger.
Anette Vilhelmsen
/ Lise Stidsen Vandahl