Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato: 21. oktober 2013
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 18. september2013 følger hermed social-, børne- og integrationsministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 414 (SOU alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eyvind Vesselbo (V).
CJK/ J.nr.
Spørgsmål nr. 414:”Vil ministeren redegøre for, hvorfor ministeren finder det nødvendigt at op-stille lavere målsætninger for antallet af udsatte børn og unge, der skal gen-nemføre en ungdomsuddannelse i 2020 sammenlignet med børn og ungegenerelt?”
Svar:Regeringen har i de sociale 2020 mål stillet som mål, at mindst 50 pct. af de25 årige tidligere udsatte børn og unge i 2020 skal have gennemført en ung-domsuddannelse. I dag er dette tal 36,4 pct. Der er altså tale om et ambitiøstmål, som på syv år skal hæve andelen med næsten 14 procentpoint. Ande-len af unge 25 årige, som ikke har været udsat, og som har gennemført enungdomsuddannelse, er 72 pct. At målsætningen for de udsatte børn i 2020således er lavere end andelen for ikke udsatte unge, skal ligeledes se påbaggrund af, at de unge, der i 2020 er 25 år, i dag er 18 år.Forskellen mellem de 36 pct. og de 72 pct. viser, at der er afgørende forskelpå uddannelsesmønstret, udsatte og ikke udsatte unge i mellem, også selv-om nogle af de udsatte unge gennemfører en ungdomsuddannelse senere ilivet. Målet handler derfor om, at de udsatte børn og unge i højere grad skalgennemføre en ungdomsuddannelse og i højere grad skal gøre det tidligt ilivet. Ambitionen er naturligvis yderligere at mindske forskellen – også nårmålsætningen på de 50 pct. er nået.
2
Regeringen har i aftalen med KL om kommunernes økonomi for 2013 skær-pet opmærksomheden på udsatte børn og unges skolegang i folkeskolen,hvilket også fremgår af målsætningen om de udsatte børns faglige niveau ifolkeskolen. Dette er en forudsætning for, at de udsatte børn og unge senereer fagligt rustet til at gennemføre en ungdomsuddannelse.Det skal bemærkes, at det, som det også fremgår af anmærkningen på pje-cens side 13, ikke er muligt at sammenligne dette mål med regeringens mål-sætning om, at 95 pct. af en ungdomsårgang i 2015 skal have gennemførten ungdomsuddannelse. Dette mål beregnes ved den såkaldte Profilmodel,som er en fremskrivningsmodel på baggrund af de faktiske uddannelsesfre-kvenser, frem mod, at de unge er 40 år.I forhold til den konkrete målsætning vil regeringens reform af folkeskolen ogden fremlagte EUD-reform understøtte målsætningen.
Annette Vilhelmsen/ Birgitte Olesen