Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 21. oktober 2013
MBS/ J.nr. 2013-6861
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 18. september2013 følger hermed social-, børne- og integrationsministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 404 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eyvind Vesselbo (V).
Spørgsmål nr. 404:”Vil ministeren redegøre for, hvordan ministeren agter at indfri målet om at50 % af udsatte børn og unge skal have en ungdomsuddannelse som 25-årige i 2020 jf. regeringens publikation fra september 2013: ’Alle skal med.Målsætninger for de mest udsatte frem mod 2020’?”
Svar:Regeringen har i publikationen ”Alle skal med. Målsætninger for de mestudsatte frem mod 2020” beskrevet, hvordan regeringen vil følge op på deopstillede 2020-mål.Det fremgår således af publikationen, at ”det er afgørende, at der målrettetbliver arbejdet på at nå alle de opstillede sociale 2020-mål, så indsatsenover for udsatte børn og unge samt udsatte voksne løbende styrkes. Rege-ringen vil derfor løbende offentliggøre tal, som viser udviklingen i forhold tilde sociale 2020-mål.Hovedparten af arbejdet sker i kommunerne. Derfor vil regeringen drøfte denye sociale mål både i forbindelse med de årlige kommuneaftaler og i regi afdet eksisterende partnerskab med KL på det sociale område. På den mådekan regeringen og kommunerne holde hinanden op på, at der rent faktisksker en udvikling for socialt udsatte børn og voksne.
2
Regeringen vil derudover udarbejde en national plan for forebyggelse afsociale problemer med fokus på de mest udsatte og sårbare mennesker.Planen skal understøtte en samlet og koordineret indsats for at nå de sociale2020-mål. Et styrket fokus på forebyggelse og tidlig opsporing i forhold tilsociale problemer er afgørende for at sikre den langsigtede udvikling, viønsker. Det er vigtigt, at der sættes tidligt ind i forhold til sårbare borgere, såproblemerne ikke vokser sig for store for den enkelte.Det kræver bl.a. et tæt samarbejde på tværs af de kommunale forvaltningerog institutioner, så der tages hånd om borgeren, så snart problemerne op-står uanset hvilken forvaltning, der møder borgeren først. Det kunne fx være,når jobcentret eller uddannelsesinstitutionen møder den unge med begyn-dende misbrugsproblemer eller den unge, som er i risiko for at ende i hjem-løshed. Det kan også være, når pædagogerne i dagtilbud ser, at et barnmistrives, og der er problemer i familien.Den nationale forebyggelsesplan udarbejdes på tværs af alle relevante mini-sterområder og i tæt samarbejde med kommunerne. Der vil desuden blivegennemført en åben dialog med inddragelse af de berørte grupper selv,interesseorganisationer, faglige eksperter, kommuner mv. Det skal sikregode bidrag til forebyggelsesplanen og forslag til, hvordan vi indretter ogkoordinerer eksisterende indsatser bedst muligt for at nå de sociale 2020-mål.”Regeringens eksisterende initiativer og indsatser i relation til de sociale2020-mål er endvidere nævnt under de enkelte sociale 2020-mål i regerin-gens publikation.Når det gælder det konkrete målsætning om udsatte børn og unges ung-domsuddannelse, vil regeringens reform af folkeskolen og den fremlagteEUD-reform også understøtte målsætningen.
Annette Vilhelmsen/ Birgitte Olesen