Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1291199_0001.png
1291199_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 17. oktober 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
J.nr. 2013-6951
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. september2013 følger hermed social-, børne- og integrationsministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 390 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efterønske fra Finn Sørensen (EL).
Spørgsmål nr. 390:”I rapporten: ’En dansk fattigdomsgrænse – analyser og forslag til opgørel-sesmetoder ’ fra juni 2013, fremgår det, at børn kan være i en lavindkomst-gruppe i tre år før de bliver registret som klassificeret under fattigdomsgræn-sen. For især børn forekommer det, at tre år er en uacceptabelt lang periodeat skulle være i "den et-årige lavindkomstgruppe" før de bliver klassificeretsom værende under fattigdomsgrænsen. Mener regeringen på den bag-grund, at den forslåede fattigdomsgrænse er et passende instrument til må-ling af fattigdom blandt børn?".
Svar:Ekspertudvalget definerer økonomisk fattigdom som en situation med mang-lende ressourcer, herunder økonomiske, som er vedvarende. I den forbin-delse anbefaler udvalget konkret, at opgørelsen omfatter personer med endisponibel indkomst, der er lavere end den kritiske grænse i 3 år i træk.Regeringen vil bruge udvalgets anbefalinger som udgangspunkt for at følgeudviklingen i den økonomiske fattigdom i Danmark. Vi får dermed et klartudgangspunkt for at diskutere fattigdom i Danmark på et fælles grundlag.Den økonomiske fattigdomsgrænse kan ikke benyttes til at vurdere de enkel-te danskeres aktuelle livssituation og er altså heller ikke et grundlag for attildele eller ændre på sociale overførsler.
2
Ved at se på de afsavn og sociale indikatorer, som karakteriserer børnefami-lier i fattigdomsgruppen, har vi mulighed for at tilpasse den forebyggendeindsats, sådan at færre børn og deres familier fremadrettet må opleve, atende i den situation. Hensigten er derfor, at den økonomiske fattigdoms-grænse suppleres med undersøgelser af afsavn, som kan give viden om dekonkrete konsekvenser af økonomisk fattigdom, og viden om, hvor der kansættes ind politisk.
Annette Vilhelmsen/ Bent Nielsen