Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato: 17. oktober 2013
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. september2013 følger hermed social-, børne- og integrationsministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 387 (SOU alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Finn Sørensen (EL).
J.nr. 2013-6951
Spørgsmål nr. 387:”Ekspertudvalget for fattigdom foreslår i rapporten: ’En dansk fattigdoms-grænse – analyser og forslag til opgørelsesmetoder ’ fra juni 2013 på side13, "at der løbende foretages robusthedstjek af grænsen for økonomisk fat-tigdom på baggrund af budgetmetoden". Hvis regeringen påtænker at følgedenne anbefaling, hvad er det så mere specifikt for en robusthed af denøkonomiske fattigdom, man ønsker at tjekke? Og hvordan påtænker man atoperationalisere resultatet af sådanne robusthedstjek?”
Svar:Ved at sammenligne den kritiske indkomstgrænse (50 pct. af medianind-komsten) med omkostningerne ved et minimumsbudget kan det vurderes,om den økonomiske fattigdomsgrænse afspejler et indtægtsgrundlag, dermatcher det udgiftsniveau, der vil være forbundet med opretholdelse af etacceptabelt leveniveau.Der er foretaget en sammenligning på side 169-170 i rapporten, som viser,at den kritiske indkomstgrænse ligger på niveau med omkostningerne ved etminimumsbudget.Udvalget anbefaler, at indkomstgrænsen løbende sammenlignes med om-kostningerne ved et minimumsbudget. De konkrete omkostninger findes vedat fremskrive eksisterende opgørelser af sådanne budgetter med lønudvik-
2
lingen, og ved at der med jævne mellemrum, fx hvert femte år, udfærdigesopdaterede minimumsbudgetter.Der vil i forbindelse med udarbejdelsen af fattigdomsredegørelsen blive tagetstilling til, om og hvor ofte sådanne robusthedstjek vil skulle foretages.
Annette Vilhelmsen/ Bent Nielsen