Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1291186_0001.png
1291186_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 17. oktober 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
J.nr. 2013-6951
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. september2013 følger hermed social-, børne- og integrationsministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 386 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efterønske fra Finn Sørensen (EL).
Spørgsmål nr. 386:”Ekspertudvalget om fattigdom foreslår i rapporten: ’En dansk fattigdoms-grænse – analyser og forslag til opgørelsesmetoder ’ fra juni 2013, at derudarbejdes en årlig fattigdomsredegørelse (s. 12). Vil regeringen ved udar-bejdelsen af denne redegørelse sikre, at den tillige omfatter en opgørelse afden et-årige lavindkomstgruppes størrelse samt vurderinger af udviklingen affattigdommen specifikt inden for det seneste år?"
Svar:Regeringen har allerede meldt ud, at der vil blive udarbejdet en årlig fattig-domsredegørelse, som anbefalet af Ekspertudvalget. Den første redegørelseskal udarbejdes i 2014, og indholdet vil blive fastlagt nærmere i samarbejdemellem Social-, Børne- og Integrationsministeriet og Økonomi- og Inden-rigsministeriet.Da det er Økonomi- og Indenrigsministeriet, der har ansvaret for at gennem-føre analyser af indkomstfordelingen, herunder at vælge de tekniske meto-der og definitioner, der ligger til grund for opgørelser af indkomstforskelle,lavindkomstgruppen mv., har jeg anmodet om bidrag til brug for besvarelsenfra Økonomi- og Indenrigsministeriet, som oplyser:”Det kan oplyses, at redegørelsen om fattigdom vil indeholde en opgørelseaf udviklingen i den 1-årige lavindkomstgruppe. Vurderingen af udviklingen iantallet af økonomisk fattige vil naturligvis basere sig på det mest aktuelle
2
grundlag, og redegørelsen vil i det omfang, det er muligt, omfatte en gen-nemgang og perspektivering af gennemførte politiske indsatser med betyd-ning for økonomisk fattigdom, sådan som Ekspertudvalget foreslår i deresanbefalinger.Det er ikke muligt at opgøre antallet af fattige i det seneste år. Det fremgår afEkspertudvalget om fattigdoms rapport, at ” Den faktiske udvikling kendessåledes først med en vis forsinkelse. Fx præsenteres i kapitel 4 en del stati-stiske analyser, som kun kan føres frem til 2010. Den tidsforsinkelse er ikkespecifik for dette område og gør sig generelt gældende for et stort antal poli-tikområder. Tidsforsinkelsen kan dog gøre det vanskeligt at følge den aktuel-le udvikling præcist, og den gør også, at der går et tidsrum, inden konse-kvenserne af væsentlige politikændringer kan observeres.”Jeg kan henholde mig til svaret fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.
Annette Vilhelmsen/ Bent Nielsen