Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1291153_0001.png
1291153_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 17. oktober 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
J.nr. 2013-6951
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. september2013 følger hermed social-, børne- og integrationsministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 376 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efterønske fra Finn Sørensen (EL).
Spørgsmål nr. 376:”Ekspertudvalget om fattigdom lægger sig i deres rapport: ’En dansk fattig-domsgrænse – analyser og forslag til opgørelsesmetoder ’ fra juni 2013,generelt tæt op ad OECD’s definitioner men indfører i flere tilfælde særligedanske beregningsmetoder og definitioner. Hvilke fordele giver det at læggesig tæt opad OECDs definitioner, når de alligevel ofte modificeres i forhold tilat anvende Eurostats definitioner? Og hvor store forskelle ville det give iopgørelsen af antallet af økonomisk fattige at anvende hhv. OECD's og Eu-rostats definitioner uden modifikationer?"
Svar:Det afgørende er, at metoden giver et legitimt billede af, hvor mange der kankarakteriseres som økonomisk fattige i en dansk kontekst. Det fremgik direk-te af kommissoriet for udvalgets arbejde, at udvalget blandt andet har tilopgave at ”Analysere og vurdere, hvilke kriterier der er relevante for at opgø-re fattigdom i Danmark”. Det er afgørende, at fattigdomsgrænsen bliver såretvisende som muligt, og at den ikke kommer til at omfatte større grupper afpersoner, som i virkeligheden ikke står i en ufrivillig situation, og som harmulighed for en indtægtsfremgang på kort sigt. Jeg er derfor enig i, at Eks-pertudvalget har foretaget en række nødvendige og hensigtsmæssige meto-diske valg.Da det er Økonomi- og Indenrigsministeriet, der har ansvaret for at gennem-føre analyser af indkomstfordelingen, herunder at vælge de tekniske meto-
2
der og definitioner, der ligger til grund for opgørelser af indkomstforskelle,lavindkomstgruppen mv., har jeg anmodet om bidrag til brug for besvarelsenfra Økonomi- og Indenrigsministeriet, som oplyser:”Ekspertudvalgets rapport vidner om, at der ligger mange grundige overve-jelser til grund for udvalgets definitioner og metodevalg i forbindelse medudarbejdning af forslag til en fattigdomsgrænse i Danmark. Udvalgets forslagsynes ikke at være afgrænset med afsæt i enten Eurostats eller OECD’smetoder, men da udvalget er uafhængigt, er der ikke mulighed for nærmereat gøre rede for deres overvejelser.Det fremgår af Ekspertudvalgets rapport, at OECD’s definition af fattige, somomfatter personer med en disponibel indkomst under 50 pct. af medianind-komsten i et enkelt år, vil øge det opgjorte antal personer fra godt 40.000personer til godt 350.000 personer i 2010. Eurostat har ikke en definition påfattigdom.Der kan i øvrigt henvises til svar på Socialudvalgets spørgsmål nr. 366 (alm.del).”Jeg kan henholde mig til svaret fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.
Annette Vilhelmsen/ Bent Nielsen