Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1291140_0001.png
1291140_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 17. oktober 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
J.nr. 2013-6951
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. september2013 følger hermed social-, børne- og integrationsministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 375 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efterønske fra Finn Sørensen (EL).
Spørgsmål nr. 375:”I rapporten: ’En dansk fattigdomsgrænse – analyser og forslag til opgørel-sesmetoder ’ fra juni 2013 af ekspertudvalg om fattigdom, har udvalget defi-neret socialgruppen som bestående af "personer der har modtaget kontant-hjælp, introduktionsydelse, starthjælp, sygedagpenge, har været i revalide-ring, i aktivering eller på uddannelsesorlov i mindst 80 pct. af tiden de sene-ste 3 år." Socialgruppen synes, at kunne sammenlignes med Eurostats be-greb for "lav arbejdsintensitet". Eurostat anvender dog en 75 pct. grænse.Hvad er årsagen til, at ekspertudvalget har valgt at tage udgangspunkt i en80 pct. grænse når socialgruppen defineres? Og hvilken betydning har den-ne 80 pct. grænse sammenlignet med Eurostats 75 pct. grænse for styrkenaf de foreslåede indikatorer for fattigdom, hvori tilhørsforholdet til socialgrup-pe indgår?"
Svar:Da det er Økonomi- og Indenrigsministeriet, der har ansvaret for at gennem-føre analyser af indkomstfordelingen, herunder at vælge de tekniske meto-der og definitioner, der ligger til grund for opgørelser af indkomstforskelle,lavindkomstgruppen mv., har jeg anmodet om bidrag til brug for besvarelsenfra Økonomi- og Indenrigsministeriet, som oplyser:”Ekspertudvalgets rapport vidner om, at der ligger mange grundige overve-jelser til grund for udvalgets definitioner og metodevalg i forbindelse medudarbejdning af forslag til en fattigdomsgrænse i Danmark. Det gælder såle-
2
des også for Ekspertudvalgets beslutning om at benytte definitionen af soci-algruppen. Da udvalget er uafhængigt, er der ikke mulighed for nærmere atgøre rede for deres overvejelser.Det kan oplyses, at ’socialgruppen’ er et veldefineret begreb, der er benyttetigennem en årrække af blandt andet Beskæftigelsesministeriet.Eurostat definerer husholdninger med lav arbejdsintensitet (persons living inhouseholds with very low work intensity), som 0-59-årige personer i hus-holdninger, hvor personer i den arbejdsdygtige alder var beskæftiget i min-dre end 20 pct. af året. Det vil sige, at personerne i den arbejdsdygtige alderikke er beskæftiget i mindst 80 pct. af tiden i løbet af året.Hvis indikatoren tager udgangspunkt i Eurostats definition, vil betydeligt flerepersoner blive omfattet. Det skyldes blandt andet, at Eurostats opgørelsealene omfatter personer med lav arbejdsintensitet i ét enkelt år, samt at Eu-rostats opgørelse ikke er afgrænset til modtagere af visse offentlige ydelser.Personer, der frivilligt befinder sig uden for arbejdsmarkedet og er selvfor-sørgende samt personer på førtidspension, er fx ikke en del af socialgrup-pen.”Jeg kan henholde mig til svaret fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.
Annette Vilhelmsen/ Bent Nielsen