Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1291129_0001.png
1291129_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 17. oktober 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
J.nr. 2013-6951
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. september2013 følger hermed social-, børne- og integrationsministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 374 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efterønske fra Finn Sørensen (EL).
Spørgsmål nr. 374:”I ekspertudvalget om fattigdoms rapport: ’En dansk fattigdomsgrænse –analyser og forslag til opgørelsesmetoder ’ fra juni 2013 fremgår det, at fat-tigdomsgrænsen er bl.a. baseret på et 3-årigt glidende gennemsnit af medi-anindkomsten. Kan ministeren oplyse hvilke andre lande, der anvender gli-dende gennemsnit af indkomstniveauet ved opgørelsen af antallet af fattige?Og kan ministeren oplyse, hvad antallet af fattige vil være, såfremt man ikkeanvender et glidende gennemsnit?"
Svar:Da det er Økonomi- og Indenrigsministeriet, der har ansvaret for at gennem-føre analyser af indkomstfordelingen, herunder at vælge de tekniske meto-der og definitioner, der ligger til grund for opgørelser af indkomstforskelle,lavindkomstgruppen mv., har jeg anmodet om bidrag til brug for besvarelsenfra Økonomi- og Indenrigsministeriet, som oplyser:”Det fremgik af Ekspertudvalg om fattigdoms kommissorium, at udvalgetskulle kortlægge andre landes brug af en fattigdomsgrænse samt erfaringerhermed. Det fremgår af Ekspertudvalgets rapport, at: ”Udvalget har indhen-tet oplysninger om brugen af fattigdomsgrænser i andre lande. I højind-komstlande med veludbyggede velfærdssamfund opereres typisk ikke medofficielle fattigdomsgrænser, … ”. Der er derfor heller ikke andre sammen-lignelige lande, der benytter glidende gennemsnit ved fastsættelse af enindkomstgrænse for fattigdom.
2
Om virkningen af at benytte et 3-årigt glidende gennemsnit fremgår det afEkspertudvalgets rapport, at: ”Korrektionen har en begrænset isoleret virk-ning på antal personer med lav indkomst.”Jeg kan henholde mig til svaret fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.
Annette Vilhelmsen/ Bent Nielsen