Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1291125_0001.png
1291125_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 17. oktober 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
J.nr. 2013-6951
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. september2013 følger hermed social-, børne- og integrationsministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 371/372 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Finn Sørensen (EL).
Spørgsmål nr. 371/372:”Hvad er ministerens holdning til at børn under 3 år tilsyneladende ikke ind-går i registreringen af antallet af fattige børn, jf. ekspertudvalget om fattig-doms rapport: ’En dansk fattigdomsgrænse – analyser og forslag til opgørel-sesmetoder ’ fra juni 2013? Og er ministeren enig i, at hvis børn under 3 årblev talt med i statistikkerne, så ville antallet af fattige børn alt andet ligestige betragteligt?Der henvises til, at der ifølge rapporten i perioden 2008-2010, har væretknap 11.000 børn, der 3 år i træk har tilhørt den etårige lavindkomstgruppeog dermed er økonomisk fattige. Denne definition indebærer implicit, at børnpå under 3 år ikke kan være økonomisk fattige. Dette må paradoksalt nokindebære, at børn under 3 år kan bo i en økonomisk fattig familie uden at deselv vil blive talt med i opgørelsen."
Svar:Formålet med fattigdomsgrænsen er at afgrænse gruppen af personer, somkan betragtes som økonomisk fattige. Som Ekspertudvalgets rapport viser,er der tale om en meget kompleks problemstilling, hvor det er nødvendigt atforetage en række til- og fravalg. Kravet om 3 års varighed er efter min opfat-telse hensigtsmæssigt, da metoden skal afgrænse mennesker, som ufrivilligtbefinder sig i en vanskelig økonomisk situation, og som ikke selv har været istand til at forbedre deres økonomiske situation.
2
Det er klart, at hvis man reducerede varighedskravet, så ville antallet af per-soner, som afgrænses ved hjælp af metoden, stige.Da det er Økonomi- og Indenrigsministeriet, der har ansvaret for at gennem-føre analyser af indkomstfordelingen, herunder at vælge de tekniske meto-der og definitioner, der ligger til grund for opgørelser af indkomstforskelle,lavindkomstgruppen mv., har jeg anmodet om bidrag til brug for besvarelsenfra Økonomi- og Indenrigsministeriet, som oplyser:”Ekspertudvalget har lagt vægt på, at økonomisk fattigdom knytter sig op påen vedvarende situation. Konkret tager Ekspertudvalgets afgrænsning ud-gangspunkt i, at den disponible indkomst skal ligge under den kritiske græn-se i 3 på hinanden følgende år. Hvis man tager udgangspunkt i færre år, vildet i sagens natur føre til, at flere bliver kategoriseret som økonomisk fattige.Jeg skal oplyse om, at det for personer i alle aldersgrupper – og altså ikkekun for under 3-årige – gælder, at de kan bo i en familie med økonomiskfattige uden selv at være det. Det skal ses i lyset af, at opgørelser af ind-komster i et enkelt år er baseret på den aktuelle familierelation, mens opgø-relser af økonomisk fattigdom knytter sig til en periode på 3 år, hvor familie-konstellationen kan være skiftet. Eksempelvis betyder det, at for to nygifteægtefæller kan den ene være i gruppen af økonomisk fattige, mens denanden ikke er det.”Jeg kan henholde mig til svaret fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.
Annette Vilhelmsen/ Bent Nielsen