Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1279150_0001.png
1279150_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518
Dato: 11. september 2013
E-mail [email protected]
CAP/ J.nr. 2013-6159
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. august2013 følger hermed social-, børne- og integrationsministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 354 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).
Spørgsmål nr. 354:”Ministeren bedes redegøre for, om der via serviceloven er fastsat bestem-melser for om børn og unge anbragt i plejefamilier eller på institution selvmodtager tøjpenge/lommepenge, og om de har en børneopsparing? Er dernogen kontrol med om pengene går direkte til børnene?”
Svar:Når et barn eller en ung anbringes uden for hjemmet efter serviceloven,overtager kommunen den fulde forsørgelse af barnet eller den unge. Detindebærer, at nogle af de ydelser, som forældre normalt vil give deres børn,afholdes af kommunen under anbringelsen. Det gælder for eksempel lom-mepenge til barnet eller den unge, ligesom kommunen må sørge for, at bar-net eller den unge kan blive forsynet med en passende beklædning underopholdet. Kommunen træffer afgørelse om, hvilke beløb børn og unge, derer anbragt uden for hjemmet, skal have til rådighed i lommepenge, arbejds-vederlag og andre ydelser.Hensigten med at udbetale lommepenge m.v. er, at det anbragte barn ellerden unge – i lighed med andre børn og unge – vænnes til at administrerederes egne penge, så de forberedes på et selvstændigt liv. Lommepengebe-løbet skal derfor tilpasses barnets alder. Det kan i den forbindelse oplyses,at KL hvert år udarbejder vejledende satser for lommepenge mv.
2
Det kan desuden oplyses, at det fremgår af ministeriets vejledning om udsat-te børn, unge og deres familier, at lommepengene udbetales kontant til bør-nene og de unge. Der er ikke fastsat regler om kontrol af, om udbetalingenaf lommepengene sker til barnet eller den unge. Spørgsmålet kan dog indgåbåde i forbindelse med det generelle tilsyn og i forbindelse med samtalenmed barnet eller den unge ved det personrettede tilsyn.Efter servicelovens §§ 159 og 160, kan ministeren desuden fastsætte reglerom, at forældrene og barnet eller den unge betaler for døgnopholdet. Dennebestemmelse er udmøntet i bekendtgørelse om betaling for ophold i anbrin-gelsessteder for børn og unge under 18 år samt døgnophold og udslus-ningsophold for unge i alderen 18 til og med 22 år.Det fremgår af denne bekendtgørelse, at både forældrene og et barn eller enung, der har ophold i et anbringelsessted for børn og unge, har pligt til atbidrage til udgifterne ved opholdet efter kommunens afgørelse.I forhold til barnet eller den unge fremgår det af bekendtgørelsen, at hvisbarnet eller den unge har indtægter ved eget arbejde, kan der kun krævesbetaling af den disponible indtægt, når indtægten overstiger det beløb, dernormalt ydes som lommepenge og til beklædning til den pågældende al-dersgruppe.Det fremgår også af bekendtgørelsen, at hvis barnet eller den unge har ind-tægter, fx i form af afkast af formueværdier eller børnepensioner m.v. træfferkommunen afgørelse om hel eller delvis dækning af de faktiske opholdsud-gifter for det offentlige ved opholdet. Barnet eller den unge skal dog mindsthave et beløb til rådighed af indtægterne, der svarer til lommepenge og be-klædning.Der er ikke fastsat særskilte regler fx om indbetaling til børneopsparing iserviceloven eller i bekendtgørelsen om betaling. Det kan afslutningsvisoplyses, at reglerne om børneopsparing hører under skatteministerens om-råde.
Annette Vilhelmsen/ Lise Stidsen Vandahl