Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1283831_0001.png
1283831_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 26. september 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MOC/ J.nr. 2013-6408
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af den 23. august2013 følger hermed social-, børne- og integrationsministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 339 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF)
Spørgsmål nr. 339:”Ministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer hun vil iværksætte, for athindre at flere unge bliver hjemløse, hvilket er tendens i dag. Ministerenbedes endvidere redegøre for, om efterværnsindsatsen virker samt hvilkeundersøgelser, der viser at den virker efter hensigten.”
Svar:Med Hjemløsestrategien er der de seneste år sat markant fokus på, hvordanvi bedst hjælper borgere ud af hjemløshed. Erfaringerne herfra i forhold til athjælpe selv de mest udsatte hjemløse til at flytte i egen bolig og fastholdeboligen er særdeles gode. Derfor lægger jeg meget stor vægt på, at erfarin-gerne fra strategien nu bliver udbredt og forankret i kommunerne og kommermange flere hjemløse borgere til gavn. Jeg har netop aftalt en plan for denneudbredelse og forankring med satspuljepartierne. Udbredelsen af erfaringer-ne med arbejdet med den virkningsfulde Housing First-tilgang, hvor det er etcentralt fokus at etablere en stabil boligløsning med den rette støtte tidligt i etindsatsforløb, skal bidrage til at styrke indsatsen på hele hjemløseområdet.Jeg er samtidig meget bevidst om den triste udvikling, vi har set de senesteår i antallet af unge hjemløse. Det understreger, at vi – udover ovennævnteindsats – fremadrettet også skal have mere fokus på, hvordan vi forebygger
2
hjemløshed og sætter tidligt ind med den rette støtte, inden problemernevokser sig for store for den enkelte. Det gælder ikke mindst i forhold til udsat-te unge. Som det fremgår af regeringens forslag til finansloven for 2014, vilregeringen netop bringe dette tema ind som en central del af satspuljefor-handlingerne.Unge, der har haft sociale problemer i barndommen, og som derfor har væ-ret anbragt uden for hjemmet, har ofte ikke samme stabile netværk og fami-lierelationer, der kan hjælpe dem ind i voksenlivet, som andre unge. Det erderfor helt centralt, at kommunerne understøtter anbragte unges overgang tilet selvstændigt voksenliv. Kommunerne har derfor også efter servicelovenpligt til at vurdere den unges behov for efterværn senest 6 måneder, indenden unge fylder 18 år.Satspuljepartierne afsatte i satspuljen for 2011-2014 knap 90 millioner kr. tilen række efterværnsinitiativer under overskriften ”Bedre overgang til voksen-livet – en styrkelse af efterværnsindsatsen”. Et af initiativerne var en videns-og erfaringsopsamling om efterværn, som blev foretaget af SFI – Det Natio-nale Forskningscenter for Velfærd, og som blev udgivet i marts 2012. Un-dersøgelsen viser blandt andet, at hovedparten af tidligere anbragte ungeoplever en række vanskeligheder og udfordringer i årene efter anbringelsen.De unge oplever særligt vanskeligheder i forhold til uddannelse, arbejde,økonomi og boligforhold. Herudover er de unge karakteriseret ved at havepsykiske problemer, ved tidligt forældreskab og ved en høj risikoadfærd iform af indtagelse af rusmidler og udøvelse af kriminalitet.Et andet af initiativerne er projektet ”Vejen til uddannelse og beskæftigelse”,der blev afsat 43,5 mio. kr. til. De første resultater fra en midtvejsevalueringfra SFI af projektet viser, at en mere koordineret og målrettet indsats, hvorden unge i højere grad får medbestemmelse og medansvar i forbindelsemed beslutninger om deres fremtid, giver en klar positiv effekt i forhold til atfå anbragte eller tidligere anbragte unge i uddannelse og beskæftigelse.Der er mig bekendt ikke lavet nyere effektstudier af den samlede efterværn-sindsats i Danmark.
Annette Vilhelmsen/ Anders Møller Jakobsen