Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1273670_0001.png
1273670_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518
Dato: 21. august 2013
E-mail [email protected]
MNN/ J.nr. 2013-5403
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 31. juli 2013følger hermed social-, børne- og integrationsministerens endelige svarpå spørgsmål nr. 319 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Christian Juhl (EL).
Spørgsmål nr. 319:”Har en person ret til at modtage sin folkepension, selvom han eller hun erregistreret uden fast bopæl? Hvis ikke, vil ministeren så angive, under hvilkevilkår en kommune kan tilbageholde en persons folkepension med henvis-ning til, at vedkommende er registreret uden fast bopæl?”
Svar:Hvorvidt en borger har ret til hjælp beror på, om den pågældende opfylderbetingelserne herfor i den enkelte lov.Retten til pension efter lov om social pension er betinget af, at modtagerenhar fast bopæl her i riget. Ved fast bopæl her i riget forstås, at en person harsit hjem i Danmark. Det er ikke et krav, at man er tilmeldt folkeregisteret forat kunne modtage pension efter lov om social pension, og en myndighedkan ikke give afslag på hjælp alene med henvisning til, at en ansøger ikke ertilmeldt folkeregistret.Efter lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, er detsom udgangspunkt opholdskommunen, der har pligt til at yde hjælp (kom-munen er handlekommune). Opholdskommunen er den kommune, hvorpersonen har sin bopæl eller sædvanligvis opholder sig.
2
Folkeregistertilmelding er således ikke afgørende for retten til hjælp og ud-gør kun et moment i fastlæggelsen af, hvilken af flere kommuner der erhandlekommune.Det følger af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område,at hvis der opstår uenighed mellem to eller flere kommuner om, hvilkenkommune der er en persons opholdskommune, må den af de uenige kom-muner, som personen har eller senest har haft folkeregisteradresse i, funge-re som opholdskommune, indtil det er afklaret, hvilken kommune der er retteopholdskommune.Det bemærkes, at det siden 1. marts 2013 er Udbetaling Danmark, der ad-ministrerer udbetalingen af folkepension, mens kommunerne har ansvaretfor fx udbetaling af personlige tillæg og helbredstillæg til pensionister.
Annette Vilhelmsen/ Bent Nielsen