Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1269575_0001.png
1269575_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 15. juli 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
JET/ J.nr. 2013-4668
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 27. juni 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 306 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF)
Spørgsmål nr. 306:”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 9/4 -13, jf. SOU alm. del -bilag 208”
Svar:Den i spørgsmålet nævnte henvendelse blev den 4. april 2013 fremsendt tilbåde børne- og undervisningsministeren og til mig som social- og integrati-onsminister. Jeg vedlægger til udvalgets fortrolige orientering det svar, somjeg den 11. juli 2013 har sendt på begge ministres vegne.Derudover kan jeg tilføje, at serviceloven rummer en række muligheder for,at kommunerne kan give familier med psykisk handicappede børn den nød-vendige hjælp og støtte, herunder med det formål at opnå større livskvalitet.Familiers behov for hjælp og støtte kan være meget forskellige, hvorforkommunerne skal foretage en konkret og individuel vurdering af den enkeltefamilies behov for hjælp, herunder eventuel hjælp fra forskellige sektorer.Mulighederne for hjælp og støtte til familier med et handicappet barn ernærmere beskrevet i Socialstyrelsens nye publikation: ”Forældre til et barnmed fysisk eller psykisk handicap – Guide til hjælp og støtte.” Pjecen kanhentes her:http://shop.socialstyrelsen.dk/collections/handicap/products/foraeldre-til-et-barn-med-fysisk-eller-psykisk-handicap-guide-til-hjaelp-og-stotte.
2
Derudover kan også nævnes regeringens nationale handleplan for ADHD.Handleplanen blev offentliggjort den 28. maj 2013 og rummer en bred vifteaf anbefalinger og redskaber til, hvordan kommunerne gennem en styrketindsats kan øge chancerne for, at mennesker med ADHD eller lignendevanskeligheder, herunder at børn og unge, trives og får en velfungerende,meningsfuld og aktiv tilværelse. Handleplanen skal ses som et katalog afaktuelt bedste viden med en række anbefalinger til kommunerne om organi-sering af indsatsen, arbejdet med målgruppen, konkrete metoder og imple-menteringen af disse, herunder specifikke indsatser og anbefalinger målret-tet til familier, som har et barn med ADHD.Yderligere eksempler på sociale indsatser til familier med psykisk handicap-pede børn kan være: Familievejlederordningen, åben familierådgivning, for-ældretræningsprogrammer, aflastning og praktisk pædagogisk støtte ihjemmet, familieklasser og netværksgrupper for forældre.Endelig vil jeg understrege, at det er forudsat i lovgivningen, at kommuner-nes forskellige afdelinger og forvaltninger samarbejder indbyrdes, når enfamilie på grundlag af en helhedsvurdering af familiens konkrete og individu-elle situation viser sig at have behov for hjælp efter forskellige lovgivningerog sektorer. Der henvises til § 5 i lov om retssikkerhed og administration pådet sociale område.
Karen Hækkerup
/ Hanne Stig Andersen
Fortroligt bilag vedlagt:Social- og integrationsministerens svar af 11. juli 2013 på henvendelse af 9.april 2013.