Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 24. juli 2013
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 25. juni 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 301 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraRené Christensen (DF).
2013-4513
Spørgsmål nr. 301:”Hvad er ministerens holdning til, at kommuner – som har pladser ledige ogmodtager borgere fra andre kommuner til deres sociale tilbud – ikke skaltildele førtidspension, selvom borgeren er berettiget til dette?”
Svar:Den kommune, som er handlekommune for en borger, skal tilkende førtids-pension til borgeren, hvis den pågældende opfylder betingelserne for at fåtilkendt førtidspension.En borger, der fx opholder sig i et forsorgshjem, har derfor under opholdet - ilighed med andre borgere - mulighed for at få tilkendt førtidspension, hvisbetingelserne for at tilkende førtidspension i øvrigt er opfyldt. Og sådan skaldet naturligvis også være.Spørgsmålet er, hvilken kommune der skal tilkende førtidspensionen, oghvilken kommune der endeligt skal afholde den kommunale udgift til førtids-pensionen.Efter de gældende regler er det som udgangspunktet opholdskommunen,der er handlekommune, og som derfor skal tilkende førtidspensionen. Det ermeget hensigtsmæssigt, at det er opholdskommunen, der behandler sagerom eventuel tilkendelse af førtidspension, herunder tager sig af den forud-gående sagsbehandling vedrørende ressourceforløb mv.
2
Spørgsmålet om refusionen mellem kommunerne i forskellige situationer erreguleret i retssikkerhedsloven.Jeg kan oplyse, at det fremgår af Aftalen om en reform af førtidspension ogfleksjob af 30. juni 2012, at regeringen på et senere tidspunkt vil fremlæggeen samlet refusionsreform og i den forbindelse vil konsultere forligskredsenangående konkrete forslag på området.I forbindelse med indførelse af et nyt refusionssystem skal der være særligfokus på, om og hvordan indretningen af refusionssystemet kan begrænsekommunernes incitamenter til at medvirke til, at borgere, der er tilkendt vari-ge ydelser som fx førtidspension, flytter til andre kommuner. Herunder skalreglerne om mellemkommunal refusion for førtidspension skærpes, hvistilkendelseskommunen aktivt medvirker til, at en førtidspensionist flytter til enanden kommune.Regeringen er således meget opmærksom på problematikken omkring denmellemkommunale refusion.
Karen Hækkerup/Dorte Bech Vizard