Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1270655_0001.png
1270655_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 24. juli 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 25. juni 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 299 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Christensen (DF).
2013-4513
Spørgsmål nr. 299:”Kan ministeren oplyse, om en borger, der er på et forsorgshjem i en andenkommune end borgerens egen kommune, kan bevilliges førtidspension i denperiode, den pågældende er på forsorgshjemmet?”
Svar:En borger, der opholder sig i et forsorgshjem, har under opholdet - i lighedmed andre borgere - mulighed for at få tilkendt førtidspension, hvis betingel-serne for at tilkende førtidspension i øvrigt er opfyldt.Det er som udgangspunkt opholdskommunen, det vil sige den kommune,hvor borgeren opholder sig, der har pligt til at handle, når borgeren søger omhjælp, jf. retssikkerhedslovens § 9, stk. 1og 2.Fx ved midlertidige ophold i en boform efter servicelovens §§ 107, 109 og110 kan der være tvivl om, hvilken kommune der er opholdskommune. Hvisborgeren har bevaret tilknytningen til den hidtidige opholdskommune, bevir-ker det midlertidige ophold ikke, at den kommune, hvor tilbuddet fysisk lig-ger, bliver opholdskommune. Hvis tilknytningen til den tidligere opholds-kommune er ophørt, fx fordi boligen ikke er opretholdt, er udgangspunktet, atden kommune, hvor boformen er beliggende, er opholdskommune. Denhidtidige kommune kan dog, når der foreligger særlige grunde og med bor-gerens samtykke, indgå aftale med den nye kommune om generelt at forbli-ve handlekommune for borgeren.
2
Hvis der opstår uenighed mellem to eller flere kommuner om, hvilken kom-mune der er en persons opholdskommune, må den af de uenige kommuner,som personen har eller senest har haft folkeregisteradresse i, fungere somopholdskommune, indtil det er afklaret, hvilken kommune der er rette op-holdskommune, jf. retssikkerhedslovens § 9, stk. 10. Når rette opholdskom-mune er blevet fastlagt, og den fungerende opholdskommune ikke er perso-nens opholdskommune, yder opholdskommunen refusion for den fungeren-de opholdskommunes udgifter i den periode, hvor uenigheden har bestået.
Karen Hækkerup/Dorte Bech Vizard