Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato: 4. juli 2013
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 14. juni 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 282 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF)
EJB/ J.nr. 2013-3951
Spørgsmål nr. 282:”Ministeren bedes redegøre for processen i en ankesag herunder redegørefor, om afgørelsen kan være uvildig, såfremt Ankestyrelsen og kommunenhar haft kontakt med hinanden udover fremsendelse af sagsakter?”
Svar:Regler om Ankestyrelsens forberedelse og behandling af klagesager frem-går af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, be-kendtgørelse om retssikkerhed og administration på det sociale område, jf.bekendtgørelse nr.722 af 19. juni 2013, og bekendtgørelse om forretnings-orden for Ankestyrelsen, jf. bekendtgørelse nr. 721 af 19. juni 2013, samtden generelle forvaltningsretlige lovgivning.Inden en klage skal behandles af Ankestyrelsen, skal den kommune, der hartruffet afgørelsen, vurdere, om der er grundlag for at give klageren helt ellerdelvis medhold. Derfor skal en klage indgives til den kommune, der har truf-fet afgørelsen, jf. retssikkerhedslovens § 66.Om kommunikationen mellem kommunen og klageinstansen følger af rets-sikkerhedsbekendtgørelsens § 13, at hvis kommunen vurderer, at afgørelsenikke skal ændres, sendes genvurderingen til Ankestyrelsen inden 4 ugerefter, at klagen er modtaget. Kommunen sender samtidig genvurderingen tilklageren.
2
Det følger af officialprincippet, der er lovfæstet i retssikkerhedslovens § 10,at en myndighed har ansvaret for, at sager, der behandles efter loven, eroplyst i tilstrækkeligt omfang til, at myndigheden kan træffe afgørelse.Ankestyrelsen har således, jf. også efter forretningsordenens § 17, ansvaretfor, at klagesager bliver tilstrækkeligt oplyst inden afgørelsen, herunder medhensyn til lægelige udtalelser og udtalelser fra andre sagkyndige, klagerensamt eventuelle andre parter.Sagens parter har, jf. forretningsordenens § 17, mulighed for at medvirkeved og følge behandlingen af sagen, blandt andet ved at komme med be-mærkninger eller nye oplysninger og ved at kommentere eventuelle nyeoplysninger, som Ankestyrelsen indhenter i sagen. Parterne kan fremsættebemærkninger skriftligt eller på anden måde, f.eks. mundtligt pr. telefon ellerved et møde med sekretariatet.Ankestyrelsen er ikke bundet af parternes påstande og er uafhængig af in-struktioner vedrørende afgørelsen af den enkelte sag. Det er fastsat efterretssikkerhedslovens § 68.Som det fremgår, har Ankestyrelsen efter retssikkerhedsloven ansvaret forat sikre, at klagesagen er tilstrækkeligt oplyst til, at styrelsen kan træffe afgø-relse. Ankestyrelsen vil herunder have mulighed for at modtage oplysningerfra såvel borgeren som kommunen og fra andre relevante myndigheder,sagkyndige m.fl.Social- og Integrationsministeriet vurderer ikke, at det forhold, at en konkretklagesag drøftes mellem kommunen og Ankestyrelsen med henblik på sa-gens oplysning, påvirker Ankestyrelsens uvildighed.Ministeriet vurderer heller ikke, at det forhold, at en medarbejder i Ankesty-relsen måtte have afgivet en generelt vejledende udtalelse vedrørende enproblemstilling, der senere indgår i en konkret klagesag, indebærer, at An-kestyrelsen skulle have en særlig egen interesse i klagesagens udfald.Det skal tilføjes, at forvaltningslovens regler om inhabilitet og forvaltningsret-lige grundsætninger herom gælder for Ankestyrelsens virke og de personer,der er ansat i Ankestyrelsen, samt de beskikkede medlemmer, jf. også for-retningsordenens § 31.Herudover gælder efter retssikkerhedslovens § 54, at et beskikket medlemaf Ankestyrelsen, der er ansat i en kommune eller medlem af en kommunal-bestyrelse, ikke kan deltage ved behandlingen af sager vedrørende enkommune, hvor den pågældende er ansat eller er medlem af kommunalbe-styrelsen
3
Karen Hækkerup/ Dorte Bech Vizard