Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1267911_0001.png
1267911_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 4. juli 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
EJB/ J.nr. 2013-3904
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. juni 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 279 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF)
Spørgsmål nr. 279:”Ministeren bedes redegøre for, hvilke muligheder og rettigheder en borgerhar, såfremt borgeren har fået en klagesag behandlet hos det sociale nævn,der har hjemvist sagen til kommunen, hvorefter kommunen ikke genbehand-ler sagen. Er det muligt, at få det kommunale tilsyn ind i sagen?”
Svar:Der gælder ikke en fast tidsfrist for, hvornår en kommune skal have afsluttetbehandlingen af en hjemvist sag. En kommune skal imidlertid uden unødigforsinkelse efterleve en bindende afgørelse, der er truffet af en klageinstans.Det gælder også afgørelser om hjemvisning,Har et socialt nævn truffet afgørelse om hjemvisning af en sag til fornyetbehandling i en kommune, har borgeren mulighed for at kontakte kommunenmed henblik på en afklaring af, hvornår en ny afgørelse forventes at forelig-ge.Forekommer der eksempler på, at en kommune ikke efterlever en klage-myndigheds afgørelse, har statsforvaltningen som kommunal tilsynsmyndig-hed kompetence til at skride ind. Det gælder også, hvis en kommune undla-der at efterleve en afgørelse, der går ud på hjemvisning.Enhver, der mener, at en kommune overtræder lovgivningen, kan henvendesig til statsforvaltningen. Også andre end den person, en konkret sag vedrø-rer, kan således rette henvendelse til statsforvaltningen. Statsforvaltningen
2
beslutter selv, om den vil rejse en tilsynssag, jf. kommunestyrelseslovens §48 a.Lov om kommunernes styrelse hører under økonomi- og indenrigsministe-rens ressort.Økonomi- og Indenrigsministeriet har oplyst, at i det omfang en bindendeafgørelse truffet af en kompetent rekurs- eller tilsynsmyndighed ikke efterle-ves af en kommune, er dette i sig selv en ulovlighed, som statsforvaltningenhar kompetence og efter omstændighederne pligt til at skride ind over for(den såkaldte fogedfunktion).Der kan henvises nærmere til besvarelsen af 27. september 2012 af social-udvalgets spørgsmål 419 samt økonomi- og indenrigsministerens besvarelseaf 3. december 2012 af KOU alm del spørgsmål 22.
Karen Hækkerup/ Dorte Bech Vizard