Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
Departementet
Folketingets Socialudvalg
Holmens Kanal 221060 København K
Dato: 9. juli 2013kmp/ J.nr. 2013-4212
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 11. juni 2013følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr.277 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Finn Sørensen (EL) og KarinaAdsbøl(DF).
Spørgsmål nr. 277:”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 3. juni 2013 fra Dansk Psy-kolog Forening vedr. genetablering af en cand.pæd.psyk-uddannelse, jf.SOU alm. del - bilag 270.”
Svar:Det fremgår af henvendelsen fra Dansk Psykolog Forening, atKL gerne vilhave oprettet en ny cand. pæd. psych.-uddannelse med mulighed for atopnå autorisation som psykolog, og at KL skulle have været i kontakt medAarhus Universitet herom.Det fremgår også af henvendelsen, at Dansk Psy-kolog Forening ikke mener, at en ny cand. pæd. psych.-uddannelse skalkunne give autorisation eller ret til at anvende titlen psykolog.Retstilstanden om, hvem der kan titulere sig psykolog og hvem, der kanopnå ret til autorisation fremgår af lov om psykologer. Her anføres i § 21, atret til at titulere sig psykolog har de personer, der her i landet har beståetkandidateksamen i psykolog, psykologisk-pædagogisk kandidateksameneller dermed ligestillet eksamen. Af § 2 fremgår endvidere, at en universi-tetsuddannelse med titlen cand. pæd. psych. vil give kandidaten adgang tilat søge om autorisation som psykolog i Psykolognævnet.
Der har tidligere eksisteret en cand. pæd. psych-uddannelse på DanmarksLærerhøjskole (nu Aarhus Universitet). Denne blev imidlertid opgivet for enrække år siden. At cand. pæd. psych-uddannelsen således er nævnt i lov ompsykologer er en reminiscens fra tidligere tiders retstilstand.De danske kandidatuddannelser, der på nuværende tidspunkt giver adgangtil at få autorisation som psykolog, er cand. psych. uddannelser fra Køben-havns Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet og Syddansk Uni-versitet.Andre eksisterende kandidatuddannelser, fx cand.pæd. i pædagogisk psyko-logi fra Danmarks Pædagogiske Universitet og cand. mag. i psykologi fraRUC, har ikke den samme psykologfaglige bredde som cand. psych.-uddannelsen (cand.psych.), og kandidaterne herfra har derfor ikke ret til atbetegne sig som psykolog, og de har ikke ret til at få autorisation.Det skal i den forbindelse nævnes, at det er universiteterne, der står inde foruddannelsernes faglige bredde, herunder om en kandidatuddannelse har ensådan psykologfaglig bredde, at kandidaterne opfylder kravene til at kunnebruge betegnelsen psykolog – og opnå autorisation. Afgørende for, om enevt. ny uddannelse til cand. pæd. psych. vil kunne medføre ret til at anvendetitlen psykolog og mulighed for at opnå autorisation som psykolog, vil væreden faglige kvalitet i uddannelsen, herunder fx om en sådan uddannelse vilkunne opfylde kravene til at være en psykologuddannelse på kandidatni-veau.Social- og Integrationsministeriet har ikke modtaget oplysninger om, at Aar-hus Universitet har oprettet en cand.pæd.psych.-uddannelse, og det er såle-des ikke på det foreliggende grundlag muligt at vurdere, om en eventuelfremtidig uddannelse på Aarhus Universitet i cand. pæd. psych. skal væreomfattet af retten til at titulere sig psykolog og give adgang til autorisation.
Karen Hækkerup/Dorte Bech Vizard