Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1267923_0001.png
1267923_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København KTlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Dato: 4. juli 2013KPA/ J.nr.2013-4514
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 10. juni 2013følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr.276 (SOU alm.del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF)
Spørgsmål nr. 276:”Ministeren bedes redegøre for, hvor mange midler, der er afsat til projekteromkring familierådslagning og inddragelse af familie og netværk i forbindelsemed anbringelser siden 2009?”Svar:Inddragelse af familie og netværk er et vigtigt led i kommunens indsats overfor udsatte børn og unge, fordi netværk og familie oftevil kunne bidrage tilatbakke op om barnet eller den unge og understøtte den indsats, deriværksættes. Kommunen skal derfor så vidt muligt løse barnets eller denunges vanskeligheder i samarbejde med familien, og skal også overveje,hvordan der kan ske en systematisk inddragelse af familie og netværk, jf.servicelovens § 46, stk. 3, og § 47.Med aftalen om Anbringelsesreformen blev der afsat knap 1 mio. kr. i 2009til at fremme kommunernes inddragelse af familie og netværk i form af enrække fyraftens-arrangementer,workshops og vidensdeling via hjemmesiden”www.inddrag.nu.dk”.Endvidere blev der i satspuljeaftalen for 2009 afsatgodt 1/2 mio. kr. til en håndbog om forældreinddragelse, der giversagsbehandlere og fagpersoner redskaber til inddragelse af forældre til børnog unge, som har en sag ved kommunen.Reglerne om inddragelse af børn og unges netværk i indsatsen blevyderligere styrket med satspuljeaftalen om Barnets Reform i 2010. Dettemedførte bl.a., at barnets eller den unges ret til samvær blev udvidet til ogsåat omfatte netværket i form af søskende, bedsteforældre og andre nærerelationer. Hvis barnet eller den unge har søskende, som er anbragt uden for
2hjemmet, skal kommunen endvidere så vidt muligt vælge sammeanbringelsessted, jf. servicelovens § 68 b og § 71.Socialstyrelsen hari forlængelse heraf iværksat en række initiativer, som hartil formål at fremme kommunernes inddragelse af familie og netværk. Medsatspuljeaftalen for 2010 om styrket indsats mod ungdomskriminalitet blevder således afsat 4 mio. kr. til en øget informationsindsats og rådgivning ombrug af familierådslagning og netværksmøder.Formålet med initiativet var atstyrke inddragelsen af barnets eller den unges familie og netværk i indsatsenover for ungdomskriminalitet.Som en del af initiativet blev der endvidere afsat midler til en nationalinformationskampagne samt til konsulentbistand og efteruddannelse forfagpersoner, som bl.a. omfatter en kursusrække om forældresamarbejde formedarbejdere, der arbejder med udsatte børn og unge. Kursusrækken er endel af Socialstyrelsens kursuskatalog og består af fire moduler: ”Samarbejdeog inddragelse”, ”Det inddragende netværksmøde”,”Familierådslagning” og”Det vanskelige forældresamarbejde.”
Karen Hækkerup
/ Lise Stidsen Vandahl