Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1267918_0001.png
1267918_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København KTlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Dato: 4. juli 2013KPA/ J.nr.2013-4514
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 10. juni 2013følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr.275 (SOU alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF)
Spørgsmål nr. 275:”Som opfølgning på spm. 1 til B111 bedes ministeren redegøre for Ankesty-relsens undersøgelsesdesign i forhold til, hvordan de vil afdække kommu-nernes arbejde med at inddrage og afdække ressourcer hos familie og net-værk til udsatte familier, herunder hvor mange kommuner, der undersøges,og om familier og netværk bliver inddraget i undersøgelsen eller, om det kuner kommunen?”
Svar:Ankestyrelsen gennemfører i øjeblikket velfærdsundersøgelsen ”Kommu-nernes arbejde med ressourcer hos familie og netværk i børnesager”forSocial- og Integrationsministeriet. Den skal undersøge, hvordan kommuner-ne arbejder med at afdække og inddrage familie og netværk i børnesager.Tilbrug for besvarelsen af spørgsmålethar jeg indhentet bidrag fra Ankestyrel-sen, som oplyser følgende:”Formålet med Ankestyrelsens undersøgelse er blandt andet følgende:- at afdække og give eksempler på, hvordan kommunerne arbejdermed systematisk at inddrage og afdække ressourcer hos familie ognetværk,- at kortlægge omfanget af faktisk samvær, som anbragte børn ogunge har med deres familie og netværk,- at belyse, hvordan inddragelsen af netværket og samværet fungererset i det anbragte barns perspektiv.
2For at kunne afdække de forskellige formål anvendes forskellige undersø-gelsesmetoder.Der gennemføres en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse til allelandets kommuner. Spørgeskemaet består af generelle spørgsmål om kom-munens arbejde med at afdække ressourcer og inddrage familie og netværk.Herudover skal hver kommune besvare en række spørgsmål om samvær udfra tre konkrete anbringelsessager. Den samlede stikprøve vil blandt andetkortlægge det faktiske samvær for henholdsvis forældre, søskende, bedste-forældre samt øvrig familie og netværk.Der gennemføres uddybende interviews med seks kommuner, der arbejdersystematisk med inddragelse og afdækning af ressourcer hos netværket.Disse interviews vil blandt andet belyse, hvordan og i hvilket omfang at fami-liens og netværkets ressourcer inddrages, når der træffes afgørelser i for-hold til udsatte børn og unge.For at afdække barnets perspektiv gennemføres desuden interviews med etmindre antal anbragte børn og unge.”
Karen Hækkerup/Lise Stidsen Vandahl