Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1262835_0001.png
1262835_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 20. juni 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
JET/ J.nr. 2013-3847
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 4. juni 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 270 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF)
Spørgsmål nr. 270:”Kan ministeren redegøre for, om VISO kun kan gå ind i sager på opfordringfra kommunerne, eller kan VISO også gøre det på opfordring fra de involve-rede borgere?”Svar:På det sociale område bistår VISO både kommuner, borgere og kommunaleog regionale tilbud med gratis vejledende rådgivning i de mest specialisere-de og komplicerede sager. Tilsvarende ydes gratis specialrådgivning til bor-gere, kommuner, regioner, skoler og institutioner m.v. om både specialun-dervisning og specialpædagogisk bistand.Borgere kan således altid henvende sig direkte til VISO for at få gratis vejle-dende rådgivning. Det benytter mange borgere sig også af. I langt de flestetilfælde vil det dog være hensigtsmæssigt for borgeren, at henvendelsensker i samarbejde med kommunen for at sikre dialog mellem borger, denansvarlige kommune og VISO, idet der er tale om borgere med specialisere-de og komplicerede behov. Det er derfor vigtigt, at kommunen hurtigt kanbevilge den rette indsats på baggrund af VISOs rådgivning.Derudover yder VISO kommuner gratis vejledende udredning i de få mestspecielle og komplicerede sager på det sociale område, hvor den fornødneekspertise ikke kan forventes at være til stede i den enkelte kommune eller iregionens tilbud. Tilsvarende ydes gratis bistand til kommunens udredningvedrørende specialundervisning og specialpædagogisk bistand.
2
En udredning er en afklaring af en borgers tilstand og situation. Når VISOhjælper kommunen med udredning af specielle forhold i en sag, har det tilformål at sikre, at kommunen har et solidt faktuelt grundlag til at afgøre, hvadder kan gøres for borgeren. Hvor det er relevant, vil en udredning fra VISOf.eks. indeholde forslag til behandling og støtte. Især når der er tale om me-get komplicerede og specialiserede sager, er det vigtigt, at borger og kom-mune så hurtigt som muligt er i dialog om mulighederne for hjælp.VISO vil alene på kommunens anmodning kunne gå ind i et udredningsfor-løb. Det er ikke muligt for borgeren selv at anmode VISO om en udredning,men et kommunalt afslag på udredning i VISO vil kunne indbringes for kla-gemyndighederne.Endelig kan oplyses, at det er VISO, der alene afgør, hvilke sager der falderind under VISOs område. Denne afgørelse kan ikke indbringes for andenadministrativ myndighed.
Karen Hækkerup
/ Hanne Stig Andersen