Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1172418_0001.png
1172418_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato: 31. oktober 2012
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 15. oktober2012 følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgs-mål nr. 27 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ellen Trane Nørby (V).
/ J.nr. 2012-06839
Spørgsmål nr. 27:”Vilministeren redegøre for, om Danmark overholder Haagerkonventionensbestemmelser om en maksimal sagsbehandlingstid på 6 uger i forbindelsemed børnebortførelser?”
Svar:Jeg vil indledningsvis præcisere, at Haagerkonventionen af 1980 om decivilretlige virkninger af internationale børnebortførelser ikke indeholder enegentlig tidsfrist for behandlingen af en sag om børnebortførelse. Konventio-nens artikel 11 indeholder derimod en forpligtelse for de involverede myn-digheder til at behandle sagerne hurtigt, og en ret for den anmodende cen-tralmyndighed eller ansøgeren til at bede om en forklaring, hvis sagsbehand-lingstiden overstiger 6 uger. Konventionens bestemmelse er et udtryk for etfokus på en hurtig sagsbehandling i disse sager, men det er således ikke isig selv i strid med konventionen, hvis sagsbehandlingstiden overstiger 6uger.Ankestyrelsen, Familieretsafdelingen, er dansk centralmyndighed i henholdtil blandt andet Haagerkonventionen. Hvis et barn er bortført til et andet kon-ventionsland, vil Ankestyrelsen, Familieretsafdelingen, efter anmodning fraden efterladte forælder sende en anmodning om tilbagegivelse af barnet tilcentralmyndigheden i det land, hvor barnet opholder sig. Når centralmyndig-heden har sikret sig, at anmodningen indeholder de nødvendige oplysninger,vil centralmyndigheden videresende sagen til den myndighed (typisk endomstol), der skal behandle sagen og træffe afgørelsen om tilbagegivelse afbarnet. Rollen som centralmyndighed indebærer således alene en koordine-rende og vejledende funktion.
2
Sager om børnebortførelse er i udgangspunktet en privatretlig sag mellembarnets forældre, der behandles af myndighederne/domstolene i det land,hvor barnet opholder sig. Begge forældre vil under sagen være repræsente-ret af en advokat, der kan fremføre forælderens synspunkter, herunder rele-vante oplysninger om lovgivningen i barnets bopælsland.Myndighederne/domstolene har i forbindelse med deres behandling af sa-gen mulighed for via centralmyndighederne at stille spørgsmål til lovgivnin-gen i det land, som barnet begæres udleveret til.Hverken Ankestyrelsen, Familieretsafdelingen, eller de øvrige centralmyn-digheder har instruktionsbeføjelser i forhold til myndighedernes/domstolenesmaterielle eller processuelle behandling af sagen, men centralmyndigheder-ne kan dog opfordre til, at sagsbehandlingen fremskyndes, og kan somnævnt bede om en redegørelse, hvis sagsbehandlingen overstiger 6 uger.Sagsbehandlingstiden i sager om børnebortførelse, uanset om det er til ellerfra Danmark, afhænger af en lang række forhold. Sagerne behandles i deforskellige lande typisk ved domstolene i to instanser, hvilket vil indebære etvist tidsforbrug og herunder et behov for at tage hensyn til forældrenes ogderes advokaters mulighed for at være til stede ved retsmødet. Navnlig forden efterladte forælder kan det være forbundet med praktiske og i nogletilfælde juridiske vanskeligheder, som eksempelvis visumkrav, at deltage isagen. Endelig kan mangler ved sagens oplysningsgrundlag, høring af bar-net og anden sagsoplysning være årsag til yderligere tidsanvendelse.Ankestyrelsen, Familieretsafdelingen, har oplyst, at den gennemsnitligesagsbehandlingstid i sager om udlevering af børn fra Danmark til udlandet i2010 var 107 dage og i 2011 var 229 dage. I de fleste tilfælde vil disse sagervære blevet behandlet af 2 instanser (fogedret og landsret). Ankestyrelsen,Familieretsafdelingen, vil normalt have fremsendt sagen til den kompetentefogedret inden for få dage.Om de danske sagsbehandlingstider i forhold til andre lande kan jeg oplyse,at der til brug for det løbende internationale arbejde med at udarbejde ogvedligeholde Haagerkonventionerne under Haagerkonferencen om Interna-tional Privatret er udarbejdet en statistisk undersøgelse af sagsbehandlingeni sager efter konventionen, der er behandlet i 2008. Det fremgår af undersø-gelsen, at Danmark på det tidspunkt var det konventionsland, der havde denkorteste gennemsnitlige sagsbehandlingstid, nemlig 44 dage. Tallet er dogbaseret på et mindre udsnit af årets sager.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard