Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1267201_0001.png
1267201_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 1. juli 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
LKJ / J.nr. 2013-3917
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 4. juni 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 268 (SOU alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraFatma Øktem (V).
Spørgsmål nr. 268:”Vil ministeren redegøre for, hvorfor LivaRehab blev betegnet som "ikke-evidensbaseret" på samrådet om "Exit Prostitution" den 23. maj 2013? Her-under redegøre for, hvorfor LivaRehab har været inviteret til workshops omprojektet ”Exit Prostitution”, når ministeren har betegnet LivaRehabs vidensom ikke-evidensbaseret?”
Svar:Jeg vil gerne understrege, at LivaRehab udfører et godt socialt arbejde ogbesidder en stor erfaringsbaseret viden på området, som er vigtig at få ind-draget i projektet Exit Prostitution.Den evidensbaserede tilgang er baseret på en række kriterier, herunder atden har været underkastet en systematisk effektevaluering. For så vidt angårLivaRehab eksisterer der ikke en sådan evaluering.Socialstyrelsen oplyser, at LivaRehab har gennemført en evaluering afderes tilbud. I alt har LivaRehab i perioden marts 2011 til februar 2012 så-ledes haft 47 deltagere i et projekt. Heraf har 26 udfyldt et spørgeskema ibegyndelsen af forløbet. 11 deltagere har udfyldt et spørgeskema ved af-slutningen af forløbet. Teknisk set er der derfor tale om en eftermåling medet frafald på ca. 75 pct., hvor der ikke er anvendt validerede instrumenter tilat måle effekter Der er dermed ikke dokumentation for, at LivaRehab leverop til en systematisk effektevaluering og dermed for, at LivaRehab kan blivebetegnet som et evidensbaseret tilbud. Evalueringsrapporten redegør del-
2
vist for et teoretisk udgangspunkt, men der findes ingen dokumentation for,at LivaRehab arbejder systematisk med dokumentation i form af indsatspro-tokoller, eksplicitte implementeringskrav og kvalitetssikring, eller at de fore-tager færdighedsbaseret oplæring af personalet.Det er vigtigt at fremhæve, at LivaRehab ikke er ene om at arbejde erfa-ringsbaseret frem for evidensbaseret på prostitutionsområdet. Jeg kan des-uden oplyse, at der ikke eksisterer tilbud i Danmark, der pt. arbejder evi-densbaseret med mennesker i prostitution. LivaRehab har som et af derelativt få tilbud, der er til mennesker i prostitution i Danmark, erfaringermed socialt arbejde for målgruppen. Det er i kraft af denne erfaring og eks-pertise, at LivaRehabs viden er blevet og fortsat vil blive inddraget i ExitProstitution.
Karen Hækkerup
/ Anders Møller Jakobsen