Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1267228_0001.png
1267228_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518
Dato: 1. juli 2013
E-mail [email protected]
JVB/ J.nr. 2013-3769
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 3. juni 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 264 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Louise Schack Elholm (V).
Spørgsmål nr. 264:”Ministeren bedes kommentere SOU alm. Del – bilag 241”.
Svar:Vedrørende den konkrete sag kan jeg oplyse, at borgeren tidligere har sendtsine bekymringsskrivelser til mig, og at ministeriet i den forbindelse har over-sendt skrivelserne til Ankestyrelsen, der behandler sådanne underretninger.Ankestyrelsen har endvidere besvaret en række henvendelser fra borgerenom samvær, bopæl og forældremyndighed.Jeg mener, at alle sager, som omfatter mistanke om overgreb mod et barn,er meget alvorlige. Det er derfor vigtigt, at de håndteres hurtigt og med højkvalitet, så det berørte barn får den hjælp, det har behov for.Serviceloven har klare regler for kommunernes pligt til at yde støtte til børnog unge, hvis de har behov for særlig støtte, herunder særligt i tilfælde hvorde har været udsat for overgreb. Endvidere kan alle, der oplever, at enkommune ikke iværksætter en tilstrækkelig indsats over for et udsat barneller ung under 18 år, underrette Ankestyrelsen, som har mulighed for afegen drift at gå ind i sager om udsatte børn og unge.Vedrørende forældreansvarsloven kan jeg oplyse, at statsforvaltningernetræffer afgørelse om samvær, og at statsforvaltningernes afgørelser heromkan påklages til Ankestyrelsen, Familieretsafdelingen. Sager om bopæl og
2
forældremyndighed indledes ifølge forældreansvarsloven i statsforvaltnin-gerne, der har mulighed for at træffe midlertidige afgørelser. Domstolenetræffer endelige afgørelser om forældremyndighed og bopæl.Alle afgørelser efter forældreansvarsloven træffes ud fra, hvad der er bedstfor barnet. Ved vurderingen af, hvad der er bedst for barnet, skal der tagesudgangspunkt i det enkelte barns forhold - herunder barnets egen indstilling- sammenholdt med den viden og det erfaringsgrundlag, der i øvrigt forelig-ger eller kan bibringes sagen. Eventuelle oplysninger fra kommunen ombarnets forhold og trivsel vil således indgå i vurderingen.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard