Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1170954_0001.png
1170954_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 26. oktober 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
ANB/ J.nr. 2012-7269
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 15. oktoberfølger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 25 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Finn Sørensen (EL).
Spørgsmål nr. 25:”Kan ministeren oplyse, hvor mange førtidspensionister, der ved overgang tilpension mister invalidebeløb og erhvervsudygtighedsbeløb, og hvor megetdet vil koste, såfremt disse mennesker bevarer retten til de nævnte ydelserved overgangen til folkepension?”
Svar:Der er i dag omkring 100.000 førtidspensionister på gammel ordning, dermodtager invaliditetsbeløb og/eller erhvervsudygtighedsbeløb.En forlængelse af muligheden for at modtage disse ydelser, der alene gæl-der for denne gruppe førtidspensionister, vil føre til betydelig forskelsbehand-ling ift. andre nuværende og kommende folkepensionister, som ellers kanvære i en sammenlignelig situation efter overgangen til folkepension – her-under i forhold til de førtidspensionister på gammel ordning, som ikke mod-tager de pågældende ydelser, og førtidspensionister på den nye ordning.Beregningerne tager udgangspunkt i, at det kun ernyefolkepensionister, derfør overgang til folkepension modtog invaliditetsbeløb og/eller erhvervsudyg-tighedsbeløb, der er omfattet. I den sammenhæng skal det bemærkes, atder antageligt vil opstå et betydeligt pres for at opnå samme ret blandt deførtidspensionister, der tidligere er overgået til folkepension.Hvis førtidspensionister på gammel ordning skal have mulighed for at behol-de invaliditetsbeløb og erhvervsudygtighedsbeløb ved overgang til folkepen-
2
sion, skønnes det med en vis usikkerhed, at bruttomerudgiften til social pen-sion i 2025 vil udgøre omkring 2 mia. kr. (2012-niveau). Der er ikke tagethøjde for afledte mindreudgifter. Det bemærkes, at bruttomerudgifterne pålang sigt vil være 0 kr., da der kun er afgang fra ordningen.Det bemærkes, at der er andre ydelser og rettigheder, f.eks. efter servicelo-ven, som ikke forudsættes videreført efter overgang til folkepension.Endelig bemærkes det, at førtidspensionister på gammel ordning, i henholdtil aftalen om skattereformen, vil få mulighed for frivilligt at overgå til at mod-tage førtidspension efter den nye ordning. Der fremsættes selvstændigt lov-forslag herom.
Karen Hækkerup/ Birgitte Olesen