Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1257915_0001.png
1257915_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København KTlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]KPA/ J.nr.2013-3103
Dato: 7. juni 2013
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 13. maj 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 245 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarin Nødgaard (DF)
Spørgsmål nr. 245:”Ministeren bedes oplyse, i hvor stort omfang kommunerne revurdererforældreevneundersøgelser, og om der er et typisk tidsinterval mellem re-vurderingerne, herunder om der er en minimumsperiode mellem to vurderin-ger?”
Svar:Servicelovens § 50 stiller krav om, at kommunerne skal udarbejde en børne-faglig undersøgelse, såfremt det må antages, at et barn eller en ung trængertil særlig støtte. I sin undersøgelse skal kommunalbestyrelsen afdække res-sourcer og problemer hos barnet, familien og netværket. Ressourcer ogproblemer hos forældrene skal således afdækkes i alle børnefaglige under-søgelser.Hvis der er behov for en mere uddybende undersøgelse af forældrenes for-hold, kan kommunalbestyrelsen som led i sagsoplysningen lade en psykologeller en anden fagligt kvalificeret person foretage en nærmere undersøgelseaf forældrenes kompetencer til at varetage og sikre barnets udvikling. Ensådan nærmere undersøgelse benævnes ofte en forældreevne- eller foræl-drekompetenceundersøgelse.En forældrekompetenceundersøgelse bør alene gennemføres, hvis kommu-nen vurderer, at den bringer yderligere indsigt i, hvad der skal til for at bringebarnet ind i en god udvikling, og hvor eksempelvis en psykologisk undersø-gelse er nødvendig for at belyse dette.
2
Jeg kan oplyse, at Social- og Integrationsministeriet i juni 2011 udsendte”Retningslinjer for udarbejdelse og anvendelse af forældrekompetenceun-dersøgelser”, som er et sæt retningslinjer for, hvordan forældrekompetence-undersøgelser kan udarbejdes og anvendes.I sager med en igangværende foranstaltning kan der opstå behov for, at derforetages en ny børnefaglig undersøgelse. Det betyder ikke, at hele under-søgelsen skal udarbejdes på ny, men at der er nye oplysninger eller forholdomkring barnet eller den unge, som er nødvendige at undersøge og tilføjeden oprindelige undersøgelse i sagen. Det kan derfor også være relevant atopdatere undersøgelsen, såfremt der er nye oplysninger om forældrene.Såfremt der foretages en forældrekompetenceundersøgelse i en sag, er detsåledes den enkelte kommune, som skal vurdere, hvorvidt der er behov forat foretage en revurdering af undersøgelsen.Ministeriet er ikke i besiddelse af oplysninger om, hvor tit kommunerne fore-tager revurdering af forældrekompetencerne.
Karen Hækkerup
/ Lise Stidsen Vandahl