Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 4. juni 2013
THA/ J.nr. 2013-2960
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. maj 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 243 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).
Spørgsmål nr. 243:”Ministeren bedes redegøre for reglerne om merudgifter til voksne, herunderom det er muligt at få dækket udgifter til motionscenter, kiropraktor, medicinm.m.?”
Svar:Kommunalbestyrelsen skal efter servicelovens § 100 yde dækning af nød-vendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem det fyldte18. år og folkepensionsalderen med varigt nedsat funktionsevne og til per-soner med varigt nedsat funktionsevne, der har opsat udbetalingen af folke-pensionen. Det er en betingelse, at merudgiften er en konsekvens af dennedsatte funktionsevne og ikke kan dækkes efter anden lovgivning ellerandre bestemmelser i serviceloven.Det kan ikke angives udtømmende, hvilke typer af udgifter der kan dækkessom merudgifter efter servicelovens § 100. Kommunen skal således i hvertenkelt tilfælde foretage en konkret og individuel vurdering af, om betingel-serne for støtte er opfyldt, herunder om en bestemt udgift kan anses som ennødvendig merudgift som følge af borgerens funktionsnedsættelse. Kommu-nens afgørelse herom kan påklages.Specifikt i forhold til udgifter til motionscenter vil det bero på en konkret vur-dering i det enkelte tilfælde, hvorvidt en sådan udgift kan anses som ennødvendig merudgift som følge af borgerens nedsatte funktionsevne.
2
Vedrørende udgifter til kiropraktorbehandling kan det oplyses, at Ankestyrel-sen i principafgørelse C-53-06 generelt har fastslået, at behandlingsudgifterikke kan dækkes efter servicelovens § 100. Ankestyrelsen har herved hen-vist til princippet om sektoransvar, hvorefter udgifter til behandling, og her-under eventuel egenbetaling i forbindelse hermed, hører under sundheds-sektoren. Det betyder, at en eventuel egenbetaling som måtte opstå f.eks. iforbindelse med behandling, ikke kan dækkes efter servicelovens § 100.I principafgørelsen lagde Ankestyrelsen vægt på, at bl.a. fysioterapi og aku-punktur efter deres art og ud fra en lægelig vurdering måtte betragtes sombehandling. Det er Social- og Integrationsministeriets opfattelse, at kiroprak-torbehandling må sidestilles hermed.I forhold til medicinudgifter kan der ydes hjælp efter servicelovens § 100 tilden del af egenbetalingen af den tilskudsberettigede medicin, der ikke dæk-kes efter sundhedslovens regler. Det er en betingelse, at den tilskudsberetti-gede medicin er ordineret som følge af den nedsatte funktionsevne. Der kanendvidere ydes hjælp til medicin, der ikke er tilskudsberettiget efter sund-hedsloven, hvis der er tale om en nødvendig merudgift som følge af borge-rens nedsatte funktionsevne.
Karen Hækkerup/ Hanne Stig Andersen