Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 26. juni 2013
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 30. april 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 241 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarina Adsbøl (DF).
2013-3477
Spørgsmål nr. 241:”Ministeren bedes kommentere artikel fra www.tv2.dk; 'Gitte må tage morfin:Nægtet førtidspension', af den 29. april 2013.”
Svar:Artiklen handler om en 52-årig kvinde, der mener, at hun er berettiget tilførtidspension, fordi en læge har vurderet, at hun ikke kan arbejde. Hun lideraf fibromyalgi og kronisk træthed. Kommunen har begrundet afslaget påførtidspension med, at det ikke kan udelukkes, at der kan ske en forbedring ihendes tilstand, og at betingelsen om, at arbejdsevnen skal være væsentligtog varigt nedsat, dermed ikke er opfyldt.Jeg kan generelt oplyse, at førtidspension efter de gældende regler først kantilkendes, når borgerens arbejdsevne er blevet afdækket, og det er doku-menteret, at der er tale om en væsentlig og varig nedsættelse af arbejdsev-nen i et sådan omfang, at borgeren ikke vil være i stand til at blive selvfor-sørgende ved indtægtsgivende arbejde, herunder for eksempel i et fleksjob.Personer med begrænsninger i arbejdsevnen, som risikerer at ende på før-tidspension, kan med de nye regler fx visiteres til et ressourceforløb. Her kanborgeren modtage en helhedsorienteret, sammenhængende og individuelttilrettelagt indsats, som sikrer, at borgeren får hjælp til at udvikle sin arbejds-evne.
2
Kommunen skal tage hensyn til personens helbred og ressourcer, når deriværksættes fx et ressourceforløb, og det er naturligvis afgørende, at borge-rens tilstand ikke forværres i processen. Kommunen må således ikke igang-sætte tilbud, der medfører risiko for borgerens helbred.Når en borgers arbejdsevne vurderes, skal der gennemføres en helhedsvur-dering – det vil sige, at der fx skal tages højde for, at den pågældende ogsåskal have kræfter tilbage til at have et privatliv og den nødvendige tid til atrestituere sig til næste dag.Hensigten med reformen af førtidspension er at sikre, at færrest muligt hen-vises til et liv med førtidspension, hvis de med den rette forebyggende ind-sats kan komme i uddannelse eller beskæftigelse. Men samtidig er det heltafgørende, at der selvfølgelig tilkendes førtidspension til de mennesker, hvorder under ingen omstændigheder er andre muligheder.Det skal afslutningsvist bemærkes, at borgeren har mulighed for at klageover kommunens afgørelse.
Karen Hækkerup/ Bent Nielsen