Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 8. maj 2013
ALH/ J.nr. 2013-2694
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 25. april 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 237 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraEyvind Vesselbo (V).
Spørgsmål nr. 237:”Ministeren bedes redegøre for, hvor mange midler regeringen har sat af påsocialområdet for årene 2013 og frem til en målrettet social indsats, der skalforebygge, at børn og unge ender i bandekriminalitet, og specifikt underhvilke konti i finansloven disse midler er sat af samt til hvilke konkrete initiati-ver.”
Svar:Hovedforudsætningen for en målrettet social indsats mod bandekriminaliteter, at der sættes tidligt, forebyggende og helhedsorienteret ind over for ud-satte børn og unge.De stærkest styrende bandemedlemmer er hærdede kriminelle, som er overden kriminelle lavalder. De hører til i det strafferetlige system. Til gengældhar de sociale myndigheder et meget vigtigt ansvar i forhold til at sikre, atder løbende foregår en tidlig, målrettet indsats over for udsatte børn og un-ge, der er i risiko for at blive kriminelle og for at blive rekrutteret til en bande.Kommunernes samlede indsats over for udsatte børn og unge, er såledesden afgørende forudsætning for at forebygge kriminalitet, herunder bande-kriminalitet. Kommunerne har i deres budget for 2013 samlet set afsat ca. 14mia. kr. på det sociale område til udsatte børn og unge.
2
Herudover spiller forældrene en afgørende rolle i at forebygge, at børn ogunge havner i en kriminel løbebane, samt i forhold til at bringe unge, derallerede begår kriminalitet, ud af kriminaliteten. Vi har i satspuljekredsenblandt andet prioriteret udbredelsen af evidensbaserede forældreprogram-mer, hvor forældre blandt andet klædes på til at kunne håndtere børn medudadreagerende adfærd.For at understøtte kommunernes indsats til målrettet at forebygge kriminali-tet blandt børn og unge, har jeg fremsat et lovforslag om kriminalpræventiveindsatser. Med forslaget forlænges Ankestyrelsens kontrol med kommuner-nes konkrete sagsbehandling i forhold til kriminelle unge. Ankestyrelsen vilfremover lave målrettede stikprøver, der bl.a. skal se på, hvordan kommu-nerne håndterer underretninger fra politiet om en kriminel ung.Desuden forlænges VISO’s eksisterende rådgivningsfunktion, således atkommunerne fortsat vil kunne få gratis vejledende rådgivning om forebyg-gelse af kriminalitet blandt børn og unge.Der er herudover gennem de seneste år iværksat en række andre forskelligecentrale initiativer til bekæmpelse af ungdomskriminalitet, herunder blandtandet i satspuljeaftalen for 2010.Ovenstående initiativer er rettet mod forebyggelse af ungdomskriminalitetgenerelt og ikke udelukkende forebyggelse af bandekriminalitet. Det er såle-des ikke muligt at henvise til initiativer og finanslovskonti på socialområdet,der alene retter sig mod forebyggelse af bandekriminalitet.Regeringen er meget optaget af at sikre, at kommunerne har de fornødneredskaber til at løfte denne store opgave med at forebygge kriminalitet, her-under bandekriminalitet. Justitsministeren og jeg mødtes blandt andet derfori marts måned med en række af de kommuner, som er meget berørt af denaktuelle bandekonflikt. Vi planlægger at mødes med de pågældende kom-muner igen for at drøfte kommunernes indsats for at forebygge bandekrimi-nalitet og drøfte, om der er behov for yderligere redskaber i den sociale lov-givning.
Karen Hækkerup/ Lise Stidsen Vandahl