Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 17. maj 2013
THA/ J.nr. 2013-2422
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. april 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 223 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraStine Brix (EL).
Spørgsmål nr. 223:”Ser ministeren, i tråd med Rigsrevisionen, et behov for at understøtte kom-munernes administration af merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste efter ser-vicelovens §§ 41 og 42?”
Svar:Som nævnt i mit svar på alm. del 222 er reglen i Serviceloven omkring sær-ligt merudgiftsydelsen i § 41, men også reglen om tabt arbejdsfortjeneste i §42 kompleks.Jeg kan oplyse, at Social- og Integrationsministeriet hvert år behandler allekommuners revisionsberetninger. I revisionsberetningerne redegør kommu-nens revisor for eventuelle fejl og mangler i kommunernes regnskab og ad-ministration af de udgiftsområder, som via statsrefusion finansieres helt ellerdelvist af staten.Social- og Integrationsministeriet tager stilling til eventuelle revisionsbe-mærkninger og kommentarer og sender en tilbagemelding til kommunen iform af en decisionsskrivelse.Hvis kommunens revisor har påført området med en revisionsbemærkning,vil ministeriet altid bede revisor følge op på området i næste års revisionsbe-retning. På den måde sikres det, at kommunen retter de fejl og foretager deberigtigelser, som revisor og ministeriet bemærker. Det gælder også i forhold
2
til servicelovens regler om merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste efter §§ 41og 42.Ministeriet får dermed konkret viden om kommunernes fejl i administrationenpå det sociale område via revisionsberetningerne, og ministeriet udarbejderårligt en samlet evaluering af kommunernes revision, som offentliggøres påministeriets hjemmeside, ligesom svar på kommunernes spørgsmål på om-rådet siden 2011 har ligget tilgængelige på ministeriets hjemmeside.Ud over det har ministeriet siden 2011 afholdt mindst ét årligt møde medhvert kommunalt revisionsfirma. Møderne giver mulighed for i fællesskab atdrøfte årsagerne til kommunernes fejlniveau, som ikke altid fremgår af revi-sionsberetningerne.På baggrund heraf og henvendelser til ministeriet tydeliggjorde ministeriet i2011 vejledningen på området i forhold til brugen af merudgiftsydelse efterservicelovens § 41 i samspil med andre specialregler.I forhold til kommunernes behandling af konkrete enkeltsager skal der desu-den gøres opmærksom på, at kommunerne har mulighed for at få hjælp tillovfortolkning i Ankestyrelsen via styrelsens juridiske hotline.Det kan i forlængelse heraf oplyses, at det aktuelt overvejes, hvordan derkan udvikles et mere simpelt system for beregningen af ydelsen, som kanreducere antallet af fejl, men som også kan spare tid for kommunerne. Her-udover overvejes det med henblik på at lette kommunernes administration,hvordan bestemmelsens anvendelsesområde kan tydeliggøres fremadrettet.
Karen Hækkerup/ Hanne Stig Andersen