Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1245042_0001.png
1245042_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 6. maj 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
LEO/ J.nr. 2013-2446
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 8. april 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 212 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraikkemedlem af udvalget (MFU) Stine Brix (EL).
Spørgsmål nr. 212:”Ministeren bedes redegøre for, om en familie med et barn med handicapkan få dækket udgifterne til en familieweekend som den, der afholdes den7.- 9. oktober på Brogården (Familieweekend 13) via servicelovens paragraf41 eller andre paragraffer.”
Svar:Efter servicelovens § 41 skal kommunalbestyrelsen yde dækning af nødven-dige merudgifter ved forsørgelse i hjemmet af et barn under 18 år med bety-deligt og varigt nedsat funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvariglidelse. Det er en forudsætning, at merudgiften er en konsekvens af dennedsatte funktionsevne. Sigtet med bestemmelsen er at tilgodese, at dissebørn og unge har nogle særlige behov, som kan give merudgifter ved for-sørgelsen.Det er kommunalbestyrelsen, der ud fra en konkret og individuel vurderingtræffer afgørelse om, hvorvidt en families udgift er en nødvendig merudgiftsom følge af et barns funktionsnedsættelse. Det betyder, at det er en konkretafgørelse ud fra den enkelte familiens situation og behov, hvorvidt der kangives merudgiftsydelser til et kursus som det beskrevne.I vejledning om støtte til børn og unge og deres familier er opregnet en listemed eksempler på, hvad der kan gives merudgiftsydelse til efter § 41. Heristår bl.a., at der kan ydes hjælp til forældres og eventuelt andre pårørendesmerudgifter som følge af nødvendig deltagelse i kurser, som går ud på at
2sætte de pågældende i stand til at have barnet hjemme, passe og pleje,opdrage og kommunikere med barnet. Det kan f.eks. dreje sig om kurser,der giver familien indsigt i de forskellige funktionsnedsættelser eller lidelser,hvilken virkning det har på barnet, og hvordan familien kan mestre de pro-blemer, der kan opstå m.v.Disse kriterier skal sammen med lovens betingelser i øvrigt indgå i kommu-nens konkrete og individuelle vurdering af, hvorvidt en familie kan få hjælp tildækning af udgifterne til et kursus som det beskrevne.Endelig skal nævnes, at såfremt kommunalbestyrelsen træffer afgørelse omikke at dække udgifterne i forbindelse med deltagelse i et kursus, kan afgø-relsen påklages til Det Sociale Nævn.
Karen Hækkerup/ Hanne Stig Andersen