Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 17. oktober 2012
KGP/ J.nr. 2012-6633
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 3. oktober 2012følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 2 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Inger Støjberg (V).
Spørgsmål nr. 2:”Hvilke initiativer på regeringens lovprogram har til formål at gøre op meddanskernes krævementalitet?”
Svar:Det danske velfærdssamfund hviler på et solidarisk princip om pligt til at ydeog ret til at få hjælp, når man har brug for det.Jeg tror, at langt de fleste danskere sætter en ære i at klare sig selv og sam-tidig sætter pris på, at vi i vores samfund har et sikkerhedsnet, der samler osop, hvis man en dag skulle havne i en situation, hvor man ikke kan klare sigselv.Men når nogle mennesker spekulerer i, om det bedre kan betale sig at værepå passiv forsørgelse end at tage et arbejde. Eller når nogle menneskermodtager en offentlig ydelse, som de ikke er berettiget til. Så begynder nor-merne at skride. Så er vi blevet for fokuserede på, hvad vi kan få, og for lidtfokuserede på vores eget ansvar for at bidrage til fællesskabet. Det er det,jeg sigter til, når jeg taler om krævementalitet.Regeringens opgave er at skabe rammerne for, at vi alle tager et ansvar ogbidrager til fællesskabet ud fra de muligheder, vi har, samtidig med at detsikres, at de, der ikke kan selv, og de, der har et reelt behov for hjælp, fården hjælp, som skal til.
2
Et konkret eksempel er aftalen om en skattereform fra juni 2012, som gørdet mere attraktivt at arbejde, og som giver enlige forsørgere et markanthøjere beskæftigelsesfradrag for at sikre, at flest muligt gør, hvad de kan forat klare sig selv. Samtidig sikrer aftalen bedre vilkår for de økonomisk dår-ligst stillede pensionister.Et andet konkret eksempel er aftalen om en reform af førtidspension ogfleksjob af juni 2012. Reformen sikrer, at flere kommer i arbejde frem for atstå uden for arbejdsmarkedet, ligesom reformen sikrer, at unge mennesker,som ellers ville ende på førtidspension, i stedet tilbydes en individuel oghelhedsorienteret indsats i ressourceforløb. Samtidig holder vi fast i, at men-nesker, der ikke kan arbejde, får den nødvendige hjælp.I øvrigt kan jeg oplyse, at regeringen planlægger at gennemføre en kontant-hjælpsreform, som indfører ret og pligt til uddannelse for unge, uddannel-sesparate kontanthjælpsmodtagere. Ligesom regeringen vil undersøge mu-lighederne for at tilrettelægge SU-systemet på en måde, der kan få unge tilat begynde tidligere på deres uddannelse og gøre uddannelsen hurtigerefærdig end i dag.
Karen Hækkerup/ Kristian Gladbo Platz