Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1235183_0001.png
1235183_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 10. april 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
JUB/ J.nr. 2012-1877
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 19. marts 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 196 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarina Adsbøl (DF)
Spørgsmål nr. 196:”Kan ministeren redegøre for, om kommune kan nægte en borger et botil-bud, hvis borgeren har nedsat funktionsevne og ønske om et botilbud? Vilministeren ligeledes redegøre for kommunens muligheder for at afvise etønske fra en borger med nedsat funktionsevne?”
Svar:Jeg lægger til grund for min besvarelse, at spørgsmålet vedrører botilbud tilmidlertidigt ophold, jf. servicelovens § 107, og botilbud til længerevarendeophold, jf. servicelovens § 108, og ikke almene ældre- og handicapboliger,som hører under Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.I servicelovens § 107, stk. 2, er målgruppen for botilbud til midlertidigt opholddefineret som1) personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne,der har behov for omfattende hjælp til almindelige, daglige funktionereller for pleje, som i en periode har behov for særlig behandlings-mæssig støtte, og2) personer med nedsat psykisk funktionsevne eller med særlige socia-le problemer, der har behov for pleje eller behandling, og som pågrund af disse vanskeligheder ikke kan klare sig uden støtte.Målgruppen for botilbud til længerevarende ophold er defineret i servicelo-vens § 108, stk. 1, som personer, som på grund af betydelig og varigt nedsatfysisk eller psykisk funktionsevne har behov for omfattende hjælp til alminde-lige, daglige funktioner eller pleje, omsorg eller behandling, og som ikke kanfå dækket disse behov på anden vis.
2
Det er således ikke alle personer med nedsat funktionsevne, der er i mål-gruppen for de pågældende botilbud. En borger med nedsat funktionsevne,der ikke opfylder målgruppebeskrivelserne i de to bestemmelser, vil derfor fåafslag på visitation til et botilbud, selvom den pågældende selv ønsker atblive visiteret til et botilbud.Det er kommunalbestyrelsen, der på baggrund af en individuel og konkretvurdering af borgerens behov for et botilbud, træffer afgørelse om visitationdertil. Hvis en borger får afslag på visitation til et botilbud, kan den pågæl-dende klage over afgørelsen.
Karen Hækkerup
/ Hanne Stig Andersen