Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1234900_0001.png
1234900_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 9. april 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
RVA/ J.nr. 2013-1888
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 18. marts 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 194 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarin Nødgaard (DF).
Spørgsmål nr. 194:”Har en person med begyndende demens mulighed for at oprette et plejete-stamente, som kommunerne har pligt til at følge, og hvem kan omstødekommunernes beslutning, hvis ikke plejetestamentet følges?”
Svar:Formålet med plejetestamenter er at understøtte muligheden for, at borgeremed begyndende demens kan tage ansvar for eget liv, samt at støtte med-arbejdere og aflaste pårørende.Plejetestamentet er vejledende for den indsats, som plejepersonalet skaludføre i forhold til plejen af en borger med demens på det tidspunkt, hvorden pågældende ikke længere er i stand til selv at give udtryk for sine øn-sker. At plejetestamenter er vejledende skyldes, at forholdene for en borgermed demens kan have ændret sig, siden plejetestamentet blev skrevet.Der stilles ingen særlige formkrav til plejetestamentet. Kommunalbestyrelsenkan tilbyde at være behjælpelig med at udarbejde et plejetestamente, mender foreligger ikke nogen pligt til dette.Kommunalbestyrelsen/plejepersonalet er ikke forpligtet til at følge et plejete-stamente. Forholdene kan ændre sig så meget for en borger med demens,at det vil være i strid med den pågældendes tarv at følge tilkendegivelserne iet plejetestamente.
2
I situationer, hvor tilkendegivelserne i et plejetestamente ikke længere errelevante, er det vigtigt, at personalet lytter til de pårørende, som har etmangeårigt kendskab til borgeren med demens, herunder kendskab til denpågældendes ønsker og behov.I og med, at plejetestamentet er et støtteredskab for personalet, er det ikkeforbundet med sanktioner, hvis det ikke er muligt eller hensigtsmæssigt atfølge tilkendegivelserne.
Karen Hækkerup/ Eva Pedersen