Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 9. april 2013
RVA/ J.nr. 2013-1888
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 18. marts 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 193 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarin Nødgaard (DF).
Spørgsmål nr. 193:”Hvor meget vægter de pårørendes og den dementes udtalelser og ønsker idet kommunale system?”
Svar:Beslutninger efter serviceloven træffes ud fra en konkret og individuel vurde-ring. Heri indgår også oplysninger om borgerens holdning til den pågælden-de foranstaltning.For borgere med en betydelig nedsat psykisk funktionsevne, som ikke selvkan tage vare på deres egne interesser, fremgår det af servicelovens § 82,at kommunalbestyrelsen skal yde hjælp efter denne lov i overensstemmelsemed formålet, jf. § 81, uanset om der foreligger samtykke fra den enkelte.Hjælpen kan dog ikke ydes ved brug af fysisk tvang.Ifølge § 82,stk. 2,skal kommunalbestyrelsen påse, om der er pårørendeeller andre, der kan inddrages i varetagelsen af interesserne for en personmed betydelig nedsat psykisk funktionsevne. Kommunalbestyrelsen skalvære opmærksom på, om der er behov for at bede statsforvaltningen om atbeskikke en værge efter værgemålsloven.For så vidt angår optagelse i boliger uden samtykke henvises til servicelo-vens § 131, som indeholder procedureregler for behandling af sager om
2
optagelse af en borger i et særligt botilbud efter § 129. Kravene til kommu-nalbestyrelsens indstilling til det sociale nævn findes i stk. 2.Indstillingen skal ifølge § 131, stk. 2, indeholde en redegørelse for:1. grundlaget for, at betingelserne i § 129 anses for opfyldt,2. den nødvendige faglige dokumentation for den nedsatte funktions-evne,3. den hjælp og pleje efter kapitel 16, der har været iværksat eller harværet tilbudt den pågældende eller familien, før indstilling om opta-gelse i et særligt botilbud blev besluttet,4. indretningen af den nye bolig og den personlige hjælp, pleje og støt-te m.v., som herefter vil kunne stilles til rådighed, og5. personens egne samt de pårørendes og den eventuelle værges be-mærkninger til flytningen.Som det fremgår af nr. 5 vil kommunalbestyrelsens redegørelse skulle inde-holde eventuelle bemærkninger til flytningen. Bemærkningerne vil hovedsa-gelig vedrøre de nævnte personers indstilling til flytningen, men kan ogsåindeholde spørgsmål om fx ægtefællens fortsatte boligforhold og økonomi-ske forhold.Det vil således altid være en konkret afvejning i det enkelte tilfælde af, hvormeget den dementes eller dennes pårørendes udtalelser skal vægtes.Social- og Integrationsministeriet har til brug for besvarelsen anmodet Anke-styrelsen om en udtalelse.Ankestyrelsen har oplyst følgende:”Efter § 131, stk. 2, nr. 5, skal indstillingen fra kommunen til det socialenævn indeholde personens egne, de pårørende samt den eventuelle værgesbemærkninger til flytningen. Der kan ikke siges noget generelt om vægtnin-gen, da det beror på bemærkningernes indhold.Vægtningen af den dementes, de pårørendes og en eventuel værges udta-lelser og ønsker afhænger af, hvordan de belyser, om lovens krav om ”gan-ske særlige tilfælde” er opfyldt. For belysning af praksis før og efter lovæn-dringen henvises til C 35-07, 19-11 og 20-11.”
Karen Hækkerup/ Eva Pedersen