Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1218960_0001.png
1218960_0002.png
1218960_0003.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. februar 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
HHJ/ J.nr. 2013-1076
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 8. februar 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 174 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarina Adsbøl (DF)
Spørgsmål nr. 174:”Ministeren bedes kommentere B.T.'s artikel: "95-årig Edith svigtet af hjem-meplejen: glemte livsvigtig medicin 15 gang", fra den 8. februar 2013, samtredegøre for om ministeren påtænker initiativer i forbindelse med den ulyk-kelige sag.”
Svar:Det er naturligvis ikke i orden, at der sker svigt i den pleje og omsorg, somældre borgere har behov for. Det vil jeg gerne slå fast.Da sagen angår medicinhåndtering, har jeg den 13. februar 2013 anmodetMinisteriet for Sundhed og Forebyggelse om at bidrage til besvarelse afspørgsmålet.Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har til brug for besvarelsen afspørgsmålet oplyst følgende:”Af beskrivelsen af den konkrete sag i BT den 8. februar 2013 fremgår, athjemmeplejen i Frederikssund Kommune flere gange glemte at fordele livs-vigtig medicin til en ældre kvinde, ligesom hjemmeplejen ikke mødte op oghjalp borgeren med at indtage medicinen.
2
Først og fremmest skal Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse gøre op-mærksom på, at ministeriet ikke har kompetence til at vurdere forløbet i denkonkrete sag.Kommunerne er ansvarlige for at levere hjemmesygepleje efter lægehenvis-ning. Henvisning til hjemmesygepleje omfatter bl.a. hjælp til medicinhåndte-ring og medicinindtagelse.I forhold til medicinhåndtering er kommunalbestyrelsen ansvarlig for, athjemmesygeplejen udføres af personer med de nødvendige uddannelses-mæssige kvalifikationer. Ledelsen af hjemmesygeplejen har ansvaret for, atder foreligger en instruks for forsvarlig arbejdstilrettelæggelse. Det er af storbetydning for patientsikkerheden i hjemmesygeplejen, at personalet har denødvendige kvalifikationer og kompetencer i forhold til opgaveløsningen,herunder medicinhåndtering.Herudover er autoriserede sundhedspersoner iht. autorisationsloven forplig-tede til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed i deres virksomhed, herun-der også ansatte i hjemme(syge)plejen.Sygeplejersker og andet personale i hjemmeplejen og hjemmesygeplejenskal ved administration af borgernes medicin iagttage Sundhedsstyrelsensvejledning om ordination og håndtering af lægemidler fra 30. juni 2006For at øge personalet i hjemme(syge)plejens opmærksomhed på vigtighe-den af korrekt medicinhåndtering udsendte Sundhedsstyrelsen, i samarbej-de med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, i december 2011 pjecen”Korrekt håndtering af medicin, et værktøj for plejehjem, hjemmeplejen ogbosteder”.Pjecen har til formål at formidle budskaberne i vejledningen på en mere kon-kret og nærværende måde i relation til dagligdagen på plejehjem, i hjemme-plejen og lignende steder.Hjemmesygeplejens forpligtelser, herunder i forhold til medicinhåndtering,burde således være kendte, men garanterer dog ikke mod fejl og forglem-melse.I forlængelse heraf kan det oplyses, at Sundhedsvæsenets Disciplinærnævnkan behandle klager fra patienter og nærmeste pårørende over, at konkretesundhedspersoner ikke har udvist omhu og samvittighedsfuldhed i deresvirksomhed. Det kan f.eks. være en hjemmesygeplejerske eller en social-og sundhedsassistent i den kommunale hjemmesygepleje.Siden den 1. januar 2011 har der endvidere iht. klage- og erstatningslovenværet mulighed for, at patienter og nærmeste pårørende kan klage til Pati-
3
entombuddet over sundhedsvæsenets sundhedsfaglige virksomhed. Disseklagesager er ikke rettet mod konkrete sundhedspersoner. Der foretages envurdering af, om den faglige virksomhed, der er udført af en konkret behand-lingsansvarlige enhed, har været kritisabel. Klageadgangen omfatter bl.a.den del af sundhedsvæsenets faglige virksomhed, som kommuner direkteudfører, f.eks. inden for den kommunale hjemmesygepleje.”Jeg noterer mig, at Frederikssund Kommune, ifølge bt.dk d. 8. februar 2013,er ved at undersøge sagen og har bestilt en redegørelse om hændelsesfor-løbet.Jeg noterer mig endvidere, at Frederikssund Kommune ifølge bt.dk har enakutliste, der sikrer, at man kan få en plads på et af kommunens plejehjeminden for to måneder.
Karen Hækkerup/ Britt Bergstedt