Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1217118_0001.png
1217118_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 19. februar 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
EJB/ J.nr. 2013-957
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 31. januar 2013følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 166(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF)
Spørgsmål nr. 166:”Hvad er ministerens holdning til, at kommuner tilsyneladende misbruger denankeadgang, de har i forhold til at anke en afgørelse, hvor borgeren har fåetmedhold i Det Sociale Nævn?”
Svar:I § 63 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område erfastsat, at det sociale nævns afgørelser ikke kan indbringes for anden admi-nistrativ myndighed. Ankestyrelsen kan dog tage en sag op til behandling,når Ankestyrelsen skønner, at sagen har principiel eller generel betydning.Den person, som afgørelsen vedrører, og kommunalbestyrelsen kan anmo-de Ankestyrelsen om at optage en sag til behandling.Klage til Ankestyrelsen skal ske inden 4 uger efter, at klageren har fåetmeddelelse om afgørelsen.Beslutning om, hvorvidt en afgørelse opfylder betingelserne for at kunneblive behandlet af Ankestyrelsen, skal efter lovens § 57 være truffet senest14 dage efter, at Ankestyrelsen har modtaget sagen.En afgørelse, som en kommune ønsker behandlet af Ankestyrelsen, optagessåledes kun til behandling i Ankestyrelsen, hvis styrelsen skønner, at sagener af principiel eller generel betydning.
2
Klage over en afgørelse har som udgangspunkt ikke opsættende virkning.Det er fastsat i § 72 i lov om retssikkerhed og administration på det socialeområde. Det betyder, at borgeren har krav på at få den ydelse, som det so-ciale nævn har tillagt vedkommende, selv om kommunen anmoder om at fåsagen behandlet i Ankestyrelsen.På den baggrund ses reglerne om kommuners adgang til at klage vanskeligtat kunne misbruges.I det lovforslag til en forenklet klagestruktur, som netop har været i høring,og som forventes fremsat om meget kort tid, foreslås, at behandlingen afklager overføres fra de sociale nævn og beskæftigelsesankenævnene tilAnkestyrelsen, så alle klager behandles én gang, og alle klager behandlesaf den samme myndighed. Som konsekvens af heraf vil kommunerne – bort-set fra sager om mellemkommunal uenighed – ikke få mulighed for at klageover afgørelser i klagesystemet.
Karen Hækkerup/ Lone Larsen