Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1215586_0001.png
1215586_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:14. februar 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
ATH/ J.nr. 2013-821
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. januar 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 155 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).
Spørgsmål nr. 155:”Ministeren bedes redegøre for, hvornår en kommune har ret til at afbryde etsamvær mellem et anbragt barn og barnets biologiske familie, samt hvilkerettigheder familien har, hvis kommunen afbryder et aftalt samvær medmeget kort varsel?”Svar:Mange anbragte børn og unge oplever et tab af kontakt til familie ogslægtninge, når de bliver anbragt uden for hjemmet. Samvær og kontaktmed netværket er imidlertid vigtigt for de fleste anbragte børn og unge, fordidet danner grundlag for, at familie og netværk også senere i livet kan udgøreet betydningsfuldt netværk. Derfor er det vigtigt at understøtte, at anbragtebørn og unge så vidt muligt bevarer kontakten til familie og netværk, selvombarnet eller den unge er anbragt uden for hjemmet.Når det er nødvendigt af hensyn til barnets eller den unges sundhed ellerudvikling, kan kommunens børne- og ungeudvalg, jf. serviceloven § 71 stk.3, for en bestemt periode træffe afgørelse om at afbryde forbindelsen i formaf samvær eller brev-, mail- eller telefonforbindelse mellem forældrene ogdet anbragte barn eller anbragte unge.Hvis det af hensyn til barnet eller den unges øjeblikkelige behov ikke kanafventes, at sagen behandles i unge- og børneudvalget, kan formanden elleri dennes fravær næstformanden i henhold til servicelovens § 75 træffe
2
foreløbig afgørelse om at afbryde samværet for en periode efterservicelovens § 71 stk. 3.Forældremyndighedsindehaveren og den unge, der er fyldt 12 år, hardesuden efter servicelovens § 72 ret til gratis advokatbistand i forbindelsemed behandlingen af sagen om afbrydelse af samvær og kontakt.Afslutningsvis kan jeg oplyse, at børne- og unge-udvalgets afgørelser kanpåklages til Ankestyrelsen af forældremyndighedsindehaveren og den unge,der er fyldt 12 år.
Karen Hækkerup/ Lise Stidsen Vandahl