Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1214056_0001.png
1214056_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 11. februar 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
LEO/ J.nr. 2013-619
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 17. januar 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 147 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).
Spørgsmål nr. 147:”Ministeren bedes redegøre for reglerne i forhold til arbejdsgiverrollen i BPA-ordningen samt redegøre for, om der er forskel på, om man er arbejdsgivereller arbejdsleder i BPA-ordningen, herunder om det er dem, som betalerhjælperens løn, der er arbejdsgiver?”
Svar:Reglerne vedr. arbejdsgiver- og arbejdslederansvar i BPA-ordningen er re-guleret i servicelovens §§ 95, stk. 4-5, og 96, stk. 2 og 4. Heraf fremgår, atdet er en betingelse for at modtage tilskud til ansættelse af hjælpere, at bor-geren er i stand til at være arbejdsleder for dem. I tilfælde, hvor tilskudsmod-tageren er en pårørende eller nærtstående, er det dog denne person, derhar arbejdslederansvaret. Det er således altid tilskudsmodtageren, der hararbejdslederansvaret i en BPA-ordning uanset arbejdsgiverforhold.Arbejdslederansvaret indebærer som udgangspunkt, at man skal være istand til at tilrettelægge hjælpen og fungere som daglig leder for hjælperne.Derudover er det en betingelse for at modtage BPA-tilskud, at borgeren kanfungere som arbejdsgiver for hjælperne, med mindre den pågældende ind-går aftale med en nærtstående, en forening eller en privat virksomhed om, attilskuddet overføres til en af disse parter, der herefter er arbejdsgiver forhjælperne.
2
Som udgangspunkt indebærer arbejdsgiveropgaven ansvaret for at admini-strere ydelsen og de praktiske og juridiske opgaver, der er forbundet med atmodtage BPA-tilskud, herunder bl.a. ansættelse og afskedigelse af hjælpere.I de situationer, hvor borgeren eller den nærtstående er arbejdsgiver, skalkommunalbestyrelsen tilbyde at varetage lønudbetalingen. Hvis borgereneller den nærtstående vælger at tage imod dette tilbud, vil de således vare-tage de øvrige arbejdsgiveropgaver, der er udover lønudbetaling.
Karen Hækkerup/ Hanne Stig Andersen